1500 туристи по Черноморието ще се борят за едно паркомясто

2149
1500 туристи по Черноморието ще се борят за едно паркомясто
Снимка: Община Бургас

Приблизително 1500 туристи ще се борят за едно паркомясто по големите ни курорти. Повечето от най-големите ни места за почивка разполагат с ограничен брой паркинги. Синята зона в Бургас е с най-голям капацитет и може да поеме 5000 коли.

Нашумелият „Слънчев бряг“ има два паркинга съответно с 500 и 1200 места. Несебър – 300 извън Стария град. Паркингът при автогарата в „Албена“ може да приюти 331 автомобила, след което гостите може да използват шатъли или да се придвижват пеша. Това показа проучване на в. „Монитор“ в началото на сезона.

Пречиствателните станции по Черноморието не смогват на потока от туристи

Част от пречиствателните станции по Черноморието не могат да обхванат обектите и броя туристи, които се настаняват там. Затова 9 от пре...

Вечният Созопол има терен за 500 автомобила. Простата сметка показва, че тази част от Черноморието може да приеме общо около 8000 коли. Като се добавят към тях и приблизително 3000-те места на паркинг за хотелите, общата цифра става малко над 10 000 места.

Actualno.com припомня, че междувременно вчера (06.06.2017 г.) Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви в ефира на БНТ, че предължават съвместните проверки на Екоминистерството и Министерството на туризма по нашите курорти. Той каза, че проверки ще има през цялото лято.

Димов посочи, че пречиствателните станции по големите курорти са готови да поемат сезона. По думите му ще останат някои проблемни части в по-малки населени места, където са под 2000 жители. Типичен пример е Синеморец. Това ще бъде нещо, по което трябва тепърва да се намери начин да се финансира, тъй като ресурсът е насочен към момента към по-големите проекти

Междувременно пред БНР заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова заяви, че не всички пречиствателни станции по Черноморието са способни да устоят на потока от туристи и на големината на обектите, които обслужват. Девет пречиствателни станции по Черноморието, при населени места с над 2000 души, трябва да бъдат реконструирани, поясни Николова.

Командироват повече полицаи в летните курорти от миналата година

Поетапно ще командироваме в летните курорти общо 946 държавни служители, с 80 повече от миналата година с полицейски правомощия, в това...

Проектите за пречиствателни станции за Китен, Приморско, Свети Константин и Елена и Златни пясъци продължават, стана ясно още от думите на екоминистър Димов.

Междувременно държавата подема кампания за гарантиране на спокойствието по черноморските курорти. Вицепремиерът Валери Симеонов даде старт на мащабни проверки по заведенията, които ще бъдат санкционирани за наднормен шум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com