Пречиствателните станции по морето са готови да поемат сезона

3911
Пречиствателните станции по морето са готови да поемат сезона
Снимка: Actualno.com

С министър Ангелкова направихме съвместна проверка по цялото Черноморие. Пречиствателните станции са готови да поемат сезона по морето. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

По думите му ще останат някои проблемни части в по-малки населени места, където са под 2000 жители. Типичен пример е Синеморец. Това ще бъде нещо, по което трябва тепърва да се намери начин да се финансира, тъй като ресурсът е насочен към момента към по-големите проекти. Нено Димов обяви в ефира на БНТ, че през сезона ще има съвместни проверки по морето, свързани с чистотата на плажовете.

Пречиствателните станции по Черноморието не смогват на потока от туристи

Част от пречиствателните станции по Черноморието не могат да обхванат обектите и броя туристи, които се настаняват там. Затова 9 от пре...

Actualno.com припомня, че такава заявка даде и министърът на туризма Николина Ангелкова. "И това лято служителите на Министерството на туризма ще проверяват както плажовете, така и местата за хранене и настаняване, за да се осигури нормално протичане на сезона. С това целим гостите, които посещават за първи път България, да се върнат отново“, заяви още тя по-рано през май тази година.

Междувременно пред БНР заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова заяви, че не всички пречиствателни станции на Черно море са способни да устоят на потока от туристи и на големината на обектите, които обслужват. Девет пречиствателни станции по Черноморието, при населени места с над 2000 души, трябва да бъдат реконструирани, поясни Николова.

Проектите за пречиствателни станции за Китен, Приморско, Свети Константин и Елена и Златни пясъци продължават, стана ясно още от думите на екоминистър Димов.

Созопол, Черноморец и Лозенец с нови пречиствателни станции

Отпадъчните води на курортите Созопол, Черноморец и Лозенец ще бъдат пречиствани с нови съоръжения през летния сезон. Това стана ясно...

Чистотата на въздуха

Не случайно като основен приоритет на министерството изведох чистотата на атмосферния въздух. Отоплението и автомобилният парк са много сериозни замърсители на въздуха, коментира още Нено Димов. Държавата е тази, която ще направи някакъв план за действие и общините да го прилагат. Ще настоявам да има строг контрол в пунктовете за технически прегледи и ако кола не отговаря на изискванията, да бъде спирана от движение, поясни Димов.

Трябва да се намали внасянето на коли над определена възраст и естествено не отговарящи на определени стандарти. От гледна точка на домашното отопление трябва да видим как енергийните помощи могат да преминат от въглища и дърва на пелети, обясни Нено Димов. Тенденцията е към подобряване на качеството на въздуха, но има какво още да се направи, уточни екоминистърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com