2 448 лева са необходими за издръжката на едно домакинство у нас

2514
2 448 лева са необходими за издръжката на едно домакинство у нас
Снимка: iStock/Guliver

В края на второто тримесечие общата стойност за издръжка на едно 4-членно домакинство (двама родители и две деца) достига до 2 448 лева. Необходимата сума на един човек от домакинството пък възлиза на 612,15 лева. Данните са от изследването на потребителските цени и издръжката на живот в България, проведено от Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ, предаде репортер на БГНЕС.

Според цифрите издръжката на живота и нас се е запазила на почти същото ниво спрямо предходното тримесечие, като нарастването е едва с 0,3% процента, равняващото се на 6 лева. Сравнено със същия период на предходната година обаче, нарастването достига 3,7% или 87 лева. Това се дължи на ръста в цената на топлоенергията – 14,9%, електроенергията – 2%, водоснабдяване – 4,7%, както и при някои хранителни стоки, имащи висок дял в потребителската кошница.

Да се увеличат заплатите на работещите в "Градски транспорт" във Варна настоява КНСБ

Президентът на КНСБ- Пламен Димитров обяви в морската ни столица, че заплатите на работещите в общинската фирма Градски транспорт ...

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че според данните средната нетна работна заплата у нас е 937 лева, спрямо необходимите 1224 за работещ родител в домакинството, за да бъде достигнато на издръжката на живота. „Около 300 лева ги няма в джоба на всеки един работещ. Още 600 лева трябва да влязат в 4-членното домакинство, за да може да покрие издръжката на живота. При това, ако работи на средна работна заплата. За съжаление обаче всички знаем, че две трети от българските работници получават заплата под средната за страната“, припомни той.

В София картината е малко по-различна. За издръжка на 4-членно домакинство в столицата са необходими 3 233 лева. Това се дължи на по-високите нива на цените на някои основни стоки и услуги, както и допълнителни разходи като наем, транспорт и други.

КНСБ алармира и за една тревожна тенденция – все по-големите трудности на по-бедните групи от населението за покриване на сметката за вода, която е от първа необходимост. Съчетана това с повишаване на цената ѝ, се очертава риск от „водна бедност“, а това е и причината синдикатите да предлагат целево социално подпомагане срещу нея. Целевата група на тази помощ ще са лица и домакинства, имащи право на помощи за отопление, а тя може да бъде предоставяна под формата на ваучер.

„При тези ниски доходи много хора изпитват силни затруднения да си плащат водата, която не може да бъде спирана, за разлика от тока“, отбеляза Пламен Димитров. По данни на КНСБ над 280 млн. лева са несъбраните вземания от ВиК системата в цялата страна, а повечето от тях са трудно събираеми.

Бизнесът за данък "богатство": Насилственото изземване на повече пари е неморално

"Дълбоко неморални" и "кражба на пари" - така бизнесменът Ивайло Пенчев определи предложенията на КНСБ за въвеждане на необлагаем миним...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com