2 години от кончината на патриарх Мaксим

9778
2 години от кончината на патриарх Мaксим
Снимка: БГНЕС

M

На 6 ноември се изпълват 2 години от мирната кончина на блаженопочиналия Светейши Български патриарх и Софийски митрополит Максим, съобщиха от Светия синод на БПЦ.

Три месеца от кончината на патриарх Максим

На 6 февруари се навършват три месеца от кончината на българския патриарх Максим. Той почина на 6 ноември 2012 година на 98-годишна въз...

По този повод в катедралния храм на София "Св. вмца Неделя", с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит заупокойна Света Литургия ще отслужи Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит.

Вечерта от 18 ч. Софийска света митрополия и Столична община – Дирекция "Култура" организират в епархийския салон, с благословението на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български възпоменателна вечер с духовен концерт по случай 100 години от рождението и 2 години от кончината на блаженопочиналия и приснопаметен Български Патриарх Максим. В него ще вземат участие: Камерен ансамбъл "Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния" с диригент доц. Димитър Димитров и Софийския свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов. Възпоменателно слово ще произнесе Негово Високоблагоговейнство ст. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. митрополия.

Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 година на 98-годишна възраст в болница Лозенец. Хиляди българи изпратиха дядо Максим в София в храм "Света Неделя", както и в катедралния храм "Св. Александър Невски". Духовният глава на Българската православна църква беше погребан на 9 ноември в Троянския манастир.

Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква 41 години /1971-2012/. Той е най-дълго управлявалият БПЦ патриарх.

Скандал след смъртта на патриарха

Нов разкол назрява в Българската православна църква. Докато цяла България скърби за кончината на Дядо Максим, Митрополит Инокентий е по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...