2 седмици по-късно: Хората в с. Богдан тепърва имат нужда от помощ

3034
2 седмици по-късно: Хората в с. Богдан тепърва имат нужда от помощ
Снимка: село Богдан

Повече от две седмици изминаха, откакто река Стряма излезе от своето корито и наводни Карловски села, като най-засегнато остава с. Богдан. Част от екипа на Actualno.com отидe на място, за да помогнe в разчистването на някои от къщите. По думи на нашите доброволци* "хората тепърва имат нужда от помощ", тъй като бедстващите все още не разполагат с необходимата техника, с която да си помогнат да изчистят площите с кал и струпани дървета. Според тях от най-голяма нужда към момента имат от машини, резачки и агрегатори, защото не всички имат ток. От друга страна за тях не е помислено достатъчно и са разположени само две обществени еко тоалетни, които се намират в центъра на село Богдан. Друг проблем, забелязан от нашите колеги, е липсата на водоноски и мобилни бани.

"Запознахме се с една баба, която беше на 70 години. Всеки ден ходи по 2 километра, за да има в къщата си 20 литра вода. Представяш ли си?"

Психолози на БЧК влизат в най-засегнатите от наводненията карловски села

Психолози на БЧК започват посещения при хората в най-засегнатите от наводненията населени места в община Карлово. Целта е да бъде оказа...

По мнение на нашите доброволци трябва да се изгради по-добра организация, в която военните, които се намират там, да се мобилизират и да помагат поне с доставката на водни запаси при по-възрастните хора.

В центъра на Каравелово, Богдан и в читалището на с. Богдан има шатри на БЧК, а в двора на кметството са струпани продуктите и даренията за хората. Навлизайки по-навътре се виждат багерите, големите машини, стените от пясък, пропадналите къщи, дори виждат събарянето на една от къщите с пропаднали основи. 

В този тъжен и разтърсващ момент доброволка от екипа ни сподели какво си е мислела: "Казваш си -  колко тъжно да гледаш как събарят дома ти или част от него. Но пък поне са живи."

От кметството насочват хората, които са се обадили за помощ: "Много време отнемаше да намерим точния адрес на човека, защото и в Каравелово, и в Богдан – обхватът се губи или направо го няма. Смартфонът е почти безполезен. Питаш къде живее еди-кой си, къде е еди-коя си улица."

Военни отново в помощ на пострадалите в Карловско

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили продължават да оказват помощ в преодоляването на последиците от наводненият...

“Не знаеш от къде да почнеш, но хватката е да го направиш. Виждаш, че има резултат. Хората, на които помагаш, също се мотивират, защото виждат, че нещата се случват. Нали сговорна дружина, планина повдига", споделят още нашите колеги. 

Хората в селото казват: "Всяка лопата с пясък е помощ". Лошото е, че с всяка седмица доброволците намаляват, а работа ще има и другата, и по-другата седмица, и така хората в с. Богдан тепърва имат нужда от помощ.

*Нашите колеги настояха да останат анонимни, защото смятат, че направеното добро не трябва да се тиражира. Смятаме обаче, че за него трябва да се говори, за да бъде пример за тези, които все още не са го направили. Защото протегната ръка в трудно време се помни цял живот! А утре и ние можем да имаме нужда от нея...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com