27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки

3285
27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки
Снимка: iStock/Guliver

27% от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки и имат просрочени такива. Това показва проучване на Eurofound “Кризата с разходите за живот и енергийната бедност в ЕС”, съобщиха от КНСБ.

Делът на анкетираните в ЕС, които съобщават, че са изостанали при плащането на сметките си за комунални услуги, варира от 7% в Дания и Швеция до 50% в Гърция. Средно за ЕС този процент е 15,6. Тези хора са и най-силно изложени на риск от енергийна бедност.

Плащаме най-много за храна и битови сметки

Разходите за храна и жилище представляват най-сериозната тежест в бюджета на българите. Близо половината от разходите средно на лице от...

Средно 28% от анкетираните в ЕС очакват да имат проблеми с плащането на битовите сметки през следващите три месеца, а 31% от домакинствата с автомобил прогнозират, че ще имат затруднения с плащането на разходите за поддръжката му.

Изследването показва, че жените са по-силно засегнати от повишаването на цените на електроенергията – 44% от самотните майки и 31% от самотните жени очакват да изпитат затруднения при покриването на разходите за енергия през следващите три месеца. За сравнение такива трудности очакват 26% от самотните мъже и 30% от двойките с деца. Ето защо равенството в заплащането с мъжете е необходимо повече от всякога, посочват от ЕКП.

Данните разкриват реалното отражение върху жените на неравенството в доходите. Средно за ЕС то е 13%.  В същото време кризата с разходите за живот затруднява жените да избягат и от домашното насилие, тъй като са финансово обвързани и зависими от насилника-партньор и не могат да живеят само със своя доход.

Необходими са спешни мерки, посочват от ЕКП, и напомнят за плана от шест точки, който включва повишаване на заплатите, ограничаване на цените на енергията, спешни плащания за тези, които изпитват най-големи затруднения да плащат сметките си, забрана на прекъсването на доставките на енергия, както и извънредни данъци върху свръхпечалбите на енергийните гиганти;

Всеки трети българин има затруднения с плащането на наема и сметките

Всеки трети българин има просрочени задължения за ипотека, наем или битови сметки. Това показват последните данни на Евростат, цитирани...

“Точно както жените бяха на предната линия по време ковид пандемията, сега те са най-силно засегнати от кризата с разходите за живот поради разликата в заплащането с мъжете. Жените са по-склонни да работят нископлатен труд и е по-вероятно да работят на непълно работно време, тъй като в преобладаващата си част носят тежестта на отговорностите за полагане на грижи в семейството. Много жени вече изпитват затруднения да си позволят основните житейски нужди поради неравностойното заплащане, а сега кризата с разходите за живот ги тласка към сериозна бедност. Става дума за почти половината от самотните майки, които няма да могат да си позволят топлина за себе си или децата си през тази зимата”, коментира зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

ОЩЕ: 2 376 лв. са необходими за издръжката на тричленно семейство за месец

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com