50% от младите безработни са с ниско образование

25559
50% от младите безработни са с ниско образование
Снимка: БГНЕС

50% от младите хора, които са извън пазара на труда, са с основно и по-ниско средно образование. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин по време на Кръгла маса "Съвместна инициатива на Европейската сметна палата и Сметната палата на Република България", предаде репортер на Агенция "Фокус".

"В министерството тази година развихме редица мерки, с които да се опитаме да стигнем и да мотивираме безработните. Увеличи се броят на младежките трудови борси, започнахме по-активно да работим с различни общности, които биха могли да генерират интерес към заетост. Сред трайно безработните обаче 50% от младите хора извън пазара на труда са с основно и по-ниско образование, според изследване на Уницеф", заяви Калфин.

Евростат: Безработицата в България и ЕС спада спрямо година по-рано

Безработицата в България през април 2014 г. се понижава до 10,1% от 10,2% през предходния месец. Това показват изнесените днес данни на...

По думите му това показва, че тези хора, преди да започнат работа, първо трябва да се дообразоват, да се появят в различни професионални центрове и да се обучат.

"Другата половина от тези хора, които са извън всякакви форми на грижа, до голяма степен не са заинтересовани. Тяхната мотивация е ниска заради ниската заплата, доходите на родителите, липса на желание за започване на някаква структурирана работа", обясни Ивайло Калфин.

Вицепремиерът припомни, че преди време в Монтана - градът с най-висока безработица, имаше предложение за млади хора, които да отидат да учат немски език в Германия и след това да се подложат на дуално обучение. Калфин отбеляза, че трудно са се намирали хора при това за икономика, която най-вероятно няма да върне обучените кадри в България. Калфин заключи, че България първо трябва да започне с мотивацията в борбата с младежката безработица.

Младежката безработица у нас е около средните европейски равнища, но в България най-много младежи са трайно извън пазара на труда. Това означава, че младежката безработица в България не е толкова проблем на икономическия цикъл и моментното състояние, допълни Калфин.

Трябва да решаваме структурни проблеми, които няма да се оправят от сами с оживление на икономиката, каза Ивайло Калфин. Без активна политика голяма група млади хора ще остане извън пазара на труда, които независимо от динамичното развитие на икономиката, добави той, позовавайки се на скорошно изследване на Агенцията по заетостта.

Според изследването 60% от работодателите у нас смятат, че получените в средното образование знания не са достатъчни за започване на работа. Същевременно около 70% от бизнеса търсят именно хора със средно специално или средно образование, каза Калфин. Висшистите са търсени от 18% от работодателите, а хората с ниска квалификация - от 12%. Според 52% от работодателите новопостъпилите на работа младежи не могат да носят отговорност, а според 48% от бизнеса младите не могат да работят в екип, посочи още социалният министър.

Друг извод от изследването е, че близо половината от трайно безработните са с много ниско образование. Голям проблем са стимулите за младите хора, които са без работа. Мотивацията им да започнат да се изучават не е голяма, посочи Калфин и призна, че един от основните проблеми е как младите да бъдат мотивирани по-добре. Един от основните проблеми е размерът на заплатите, тъй като по програми за младежка безработица няма как да се дават по-високи от минималните заплати от около 400 лева.

Ивайло Калфин цитира и данните от последната седмица, според които 1,7 млрд. лева са трансферите от чужбина за България за 2014 година. Много млади хора живеят на издръжка от своите родители, каза Ивайло Калфин и обясни, че за тези хора не материалният стимул, а дългосрочната перспектива за развитие в живота трябва да е основна.

67% от младите хора не правят нищо

67% от младите хора на възраст между 15 и 29 години имат прекалено много свободно време, не работят, не учат и не се квалифицират. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com