60 т препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност се съхраняват в Пазарджишко

17732
60 т препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност се съхраняват в Пазарджишко
Снимка: БГНЕС

Препаратите за растителна защита с изтекъл срок на годност в област Пазарджик се съхраняват в 13 склада и 3 „Б-Б” куба. По експертна оценка, те са около 60 тона, в твърдо и течно състояние, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Цветана Чочева, експерт в РИОСВ Пазарджик.

Общините Пазарджик, Панагюрище и Ракитово съхраняват препаратите в Би-Би кубове и имат договор за ремонт и саниране на съоръженията с дружество, занимаващо се с такава дейност, а Община Стрелча, е в процес на преговори за обезвреждане на препаратите в склада в село Смилец. РИОСВ -Пазарджик провежда ежегоден мониторинг на състоянието на тези обекти. Контролните проверки за 2013 година приключиха преди дни.

Близо 15 тона пестициди залежават над 40 години в смолянското село Търън

На територията на смолянското село Търън има склад за пестициди, чиито срок на годност отдавна е изтекъл, като част от течните препарат...

Констатираните нарушения и пропуски са отстранени по предписания на експертите на РИОСВ в определените срокове. Изпълнителната агенция по околна среда изиска от нас да извършим допълнително заснемане на географските координати на складовете и „Б-Б” кубовете за пестициди с изтекъл срок на годност. Това се случи с помощта на GPS устройство. „Към момента, няма констатирани някакви пропуски или съществени нарушения, които да водят до разливи или замърсяване от съхраняването на тези препарати”, каза още Цветана Чочева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com