677 деца са обучавани от логопеди през първия учебен срок във Варна

9597
677 деца са обучавани от логопеди през първия учебен срок във Варна

677 деца са получили професионална помощ от специалистите в кабинетите на Логопедичен център – Варна, през първия срок на учебната 2013-2014 г. От центъра отчитат, че за същия период са прегледани общо 1 348 възпитаници на школата и детските градини. Сред констатираните комуникативни проблеми най-много са случаите с нарушено звукопроизношение – при 44,4% от малчуганите.

 С общо недоразвитие на речта са били 29,3%, със заекване – 3,2%, с нарушения в процесите на четене и писане – 6,6% от децата, а 16% са били със специфични нарушения на способностите за учене, нарушено звукопроизношение, общо недоразвитие на речта, трудности при овладяване на процесите на четене и писане - на фона на заекване, и др.

Пристанището във Варна е затворено, корабите със забрана за маневриране

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за опасен вятър и във Варна. Ще духа силен и бурен запад-североз...

 Най-висок брой обучавани в кабинетите на центъра са децата на възраст между 3 и 7 г. – 67,2%, следва групата I - IV клас – 31,6%, и V- XII клас - 1,2%. От тях изписани с коригирана или подобрена реч са 15,5%, Отпаднали от логопедичната терапия по желание на родителите са 1,3%.

 Поради липса на свободни места към края на януари общо чакащите деца и ученици с комуникативни нарушения са 504. Най- много са за логопедичния кабинет в СОУ ”П. Яворов” в кв. „Вл. Варненчик”– 64, закабинета в жк ”Трошево” - бл.50/ЦДГ №6 ”Златно зрънце”, чакащите са 49, а в кв.”Аспарухово”  - 44.

В ОУ ”Ст.Михайловски”/ЦДГ№ 10 “Приказка” в жк ”Кайсиева градина” има 38 чакващи, а в останалите кабинети – средно по 10-15 чакащи деца и ученици, информира Община Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com