70 бездомни кучета са били осиновени през май

2531
70 бездомни кучета са били осиновени през май
Снимка: Gettyimages.com

70 кучета са намерили нов дом, но 1650 животни са настанени във всички приюти на столичното общинско предприятие „Екоравновесие”. Това каза пред журналисти директорът на ОП „Екоравновесие” Веселин Асенов, който представи отчет за дейността на предприятието за месец май. Заловените от екипите на предприятието са 286, като 216 от тях са кастрирани, а 181 са върнати по местата, от които са заловени.

Доброволно предадените от собствениците поради невъзможност да се грижат за кучетата са само две. В общинската ветеринарна клиника към предприятието в Район „Връбница” за лечения са били настанени 41 кучета. За месец май предприятието е изразходвало 193 793 лева за дейности, които са свързани с осигуряване медикаменти и храна за животните, външни услуги (поддръжка на трафопост за приютите, техническо поддържане на компютърните системи, абонаментно поддържане на автопарка, почистване на изгребни ями), както и за заплати.

Асеновград бори бездомните кучета с помощ от Стара Загора

Асеновград ще търси решението за овладяване популацията на бездомните кучета в града с помощта на други общини, различни от Пловдив. Пр...

ОП „Екоравновесие” непрекъснато провежда и участва в кампании, в рамките на които част кучетата биват осиновявани. От 23 април до 7 май в рамките на кампанията „Подари си приятел” са били осиновени 16 животни. Предвижда се през есента кампанията да се проведе отново. През изминалия уикенд предприятието за първи път се е включило с 10 кучета в „Парада за домашни любимци”.

През месеците юли и август се предвижда общинското предприятие да проведе кампания в градските паркове. Ще бъдат представени кучета за осиновяване, като процедурата за това ще бъде опростена – на място ще има служители на предприятието, които ще попълват всички необходими документи и стопаните ще могат веднага да приберат вкъщи избрания любимец. На 2 юли предприятието ще организира информационна кампания съвместно с ръководството на Женски пазар относно културата на отглеждане на домашните любимци, ползите от кастрирането, намаляване популацията на безстопанствените кучета. На 23 юли в парк „Заимов” ще бъдат представени кучета, настанени в приюта на ОП „Екоравновесие” в село Горни Богров. През всички кампании процедурата по осиновяване на животни ще бъде опростена и по-бърза. Директорът на ОП „Екоравновесие” Веселин Асенов увери, че кучетата са здрави, социални и са напълно подходящи за домашни любимци. Водят се преговори с професионални обучители за социализиране на настанените кучета в приютите. „Няма куче, което да не е подходящо за домашен любимец – подходът към животното трябва да е правилен“, подчерта Веселин Асенов. Той припомни, че кастрирането на домашен любимец във ветеринарна клиника на предприятието освобождава стопаните от годишна такса „Куче”, която на територията на Столична община е в размер на 24 лева. Но ако кучето е кастрирано другаде, не може да му се извърши микрочипиране в клиника на ОП „Екоравновесие”. Кастрирането на кучетата във ветеринарните клиники на ОП „Екоравновесие” е абсолютно безплатно, като постъпилото животно получава и безплатен микрочип, който е задължителен от 19 февруари за всички домашни любимци. Другите манипулации като обезпаразитяване, ваксиниране срещу бяс, издаване на паспорт и автоматична регистрация на всякакъв вид домашен любимец също се извършват безплатно от общинското предприятие.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com