Абаджиев: Споразуменията за Гърция и Иран съвпадат с националните ни интереси

6249
Абаджиев: Споразуменията за Гърция и Иран съвпадат с националните ни интереси
Снимка: Thinkstock

Последните дни в България се проведе активен дебат дали страната ни щяла да участва финансово в гарантирането на мостовия заем на Гърция, колко бедни сме били, пък щели сме да даваме пари казват едните, а другите, че това е само гаранция на заема и не се дават пари.

Не чух обаче някой от т.нар анализатори, а и от политиците да обърне внимание на един факт. А именно, че споразумението за финансовия план на Гърция беше постигнато в същия ден, в който беше постигнато и споразумението за Иран. Това коментира в социалната мрежа фейсбук Димитър Абаджиев, консул на България в Шанхай и бивш представител на страната ни в ръководството на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

Абаджиев: Разговарял съм с Цветан Василев, бяхме членове на Атлантическия съвет

Да, разговарял съм с Цветан Василев, но по това време не бях нито политик, нито депутат. Това каза Димитър Абаджиев в еф...

"Може би някои ще кажат - Нерде Ямбол, нерде Стамбул (нерде Атина, нерде Техеран). Да, но в случая по мое мнение има много сериозна връзка. Тази връзка може да има много по сериозни последици за България и региона от много други събития, случили се напоследък", продължава коментара си Абаджиев.

Според него, една от най-важните последици от споразумението за Иран е, че Европа ще може да купува вече нефт и газ от там и ще има алтернативни на Русия доставки. "Разбира се това ще зависи и от това дали Европа си е направила поуките от затварянето на проекта Набуко и дали ще съумее да изгради бързо инфраструктура за доставянето на ирански газ и петрол. Но така или иначе тази нова възможност може да компенсира до голяма степен загубите по възстановителния план на Гърция, включително и от последния кредит, който се обсъжда, а да не говорим за геополитическите последици. В същото време стана очевидно през последните 2-3 седмици, че САЩ активизираха своята роля по отношение на Гърция и че за тях както винаги е от стратегически интерес по много причини да не допускат срив и хаос в южната ни съседка, което би засилило много влиянието на Русия там. Така че, интересите на Европа и на САЩ в случая явно се припокриха с двете споразумения и това изигра ключова роля както за намирането на съгласие за Гърция, така и за Иран, подчертава Абаджиев.

Германия, която носи основната тежест в Европа за финансовата подкрепа на Гърция имаше изключително активна роля за това да се намери решение за Иран и това не беше случайно. И двете споразумения съвпадат с националните интереси на България. Гръцкото, защото една нестабилна Гърция означава много проблеми за България, а Иранското защото България е може би най-заинтересованата страна в региона от това да има алтернативни доставки на газ и да намалее енергийната зависимост от Русия. Разбира се в случая всичко зависи от това как ще си изиграем картите. За да има доставки на газ от Иран, Европа ще трябва да изгради газопровод, без значение дали проекта ще се казва Набуко или по друг начин. Сега ще бъде моментът да се прояви характер и да се лобира този газопровод да минава през България и съответно да върви директно към централна Европа, а не отново да се лансира безумната идея за Трансадриатически газопровод през Гърция, Йонийско море и Италия който ще закара газ в най независимия от енергийна гледна точка регион на Европа - Южна Италия, от където отново ще трябва да се транспортира на север, допълва Димитър Абаджиев.

Той заявява, че подкрепата за Гърция беше и е огромна. Сега е моментът Брюксел да погледне към България и Румъния и да ги подкрепи и то не със заеми, а чрез този жизненоважен газов коридор, а да не говорим, че така ще помогне и на себе си. Вниманието на българските политици според мен трябва да бъде насочено в тази посока, а не към теми като тази дали трябва или не да гласуваме за гаранцията по мостовия заем на Гърция. Много по-важно е България да стане част от може би най-важната геополитическа сделка на това десетилетие, защото ако бъдем транзитираща страна на трансевропейски газов коридор от Иран това ще ни донесе огромни финансови и геополотически ползи, убеден е Абаджиев.

Официално: Гръцките банки отварят в понеделник

Гръцките банки ще отворят врати в понеделник, три седмици след първоначалното им затваряне. Това става ясно от правителствен указ, койт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество