АЕЦ „Козлодуй“ намеква, че може да преосмисли за делото „шамар“

9122
АЕЦ „Козлодуй“ намеква, че може да преосмисли за делото „шамар“
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

В позиция, изпратена до Actualno.com, от АЕЦ „Козлодуй“ намекват, че може да преосмислят за делото, заведено срещу Наталия Станчева и майка й Йорданка Кулинска с иск за обезщетение от 500 000 лева.

То е в Окръжния съд на Враца, където държавната компания настоява да получи обезщетението за „недобросъвестно поведение и злоупотреба с права“, както и за „разпространяване на невярна информация“ от страна на двете жени. Все още не е насрочено, защото последното разпореждане по него към обвиняемите е да предоставят на съда определени документи, за които те са били уведомени в началото на тази година. Когато изтече едномесечният срок за това, ще бъде насрочена и дата за делото по същество.  Още: АЕЦ "Козлодуй" иска обезщетение от 500 000 лв. заради неудобни за централата въпроси и сигнали

Искът е заведен от предходното ръководство на АЕЦ „Козлодуй” през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др. 

Настоящото ръководство на АЕЦ „Козлодуй”, след като се запознае и анализира всички обстоятелства около случая, ще вземе решение, гарантиращо законните интереси и репутацията на Дружеството, както и в съответствие с добрите практики във връзка с достъпа до информация.

В дейността си ръководството на АЕЦ „Козлодуй” убедено следва принципите на откритост и прозрачност и дълбоко уважава правото на служителите си и на гражданите да бъдат информирани“, сочат в своята позиция от Атомната централа.

Още: АЕЦ "Козлодуй" иска обезщетение от 500 000 лв. заради неудобни за централата въпроси и сигнали

Станчева е подала над 70 заявления по ЗДОИ до различни институции, малко над 40 от тях само до АЕЦ „Козлодуй“. След тях е отправила и десетки сигнали до близо 40 държавни контролни и други органи.

Припомняме, че от Програмата за достъп до информация и Асоциацията на европейските журналисти окачествиха делото като SLAPP – или т. нар. дело „шамар“. Още: АЕЦ "Козлодуй" да се откаже от заведено дело "шамар" за половин милион, призовават ПДИ и АЕЖ  

Двете неправителствени организации призоваха „АЕЦ Козлодуй” ЕАД да се откаже от иска. „Причините са две – не е допустимо държавна институция, фирма с държавно участие, независим регулатор и т.н. да води дела „шамари“ срещу граждани. На второ място, шансовете „АЕЦ Козлодуй” да спечели това дело изглеждат нищожни. Основната функция на контролираното от държавата дружество е да произвежда електроенергия в полза на потребителите, а не да харчи средства за покриване на съдебните разноски по такива предизвикани от него дела“, сочат от организациите, които публично защитиха Станчева и майка й.

Справка в Търговския регистър сочи, че действително ръководството на АЕЦ е сменено.

Искът е входиран във Врачанския окръжен съд на 24-ти юли миналата година. Към онзи момент изпълнителен директор е Георги Кирков. От 16-ти август м. г. представителната власт е дадена на Валентин Николов, който е бил начело на централата между 2012 и 2013 година, но е в Съвета на директорите от август 2023-та.

Георги Кирков също остава член на Съвета на директорите. Освен двамата с Валентин Николов, в директорския борд от една година са още Ива Николова, Свилена Николова и Илия Илиев.  

Още: АЕЦ "Козлодуй" да се откаже от заведено дело "шамар" за половин милион, призовават ПДИ и АЕЖ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

НКЖИ дава над 12,5 млн. лв. за киберсигурност

Нови избори - нови надежди за младите хора: Кога ще се обособи Министерство на младежта?

Грандиозен астрономически проект: България се присъединява към паневропейския радиотелескоп LOFAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество