АКФ: Прокуратурата е оттеглила европейската заповед за арест за Петьо Еврото

5894
АКФ: Прокуратурата е оттеглила европейската заповед за арест за Петьо Еврото
Снимка: БГНЕС

Прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) е оттеглил европейската заповед за арест на бившия следовател Петьо Петров, по-известен с прякора си "Еврото". Това съобщава Антикорупционният фонд (АКФ) във своя Facebook профил.

Според информацията започналото в края на май в Софийска районна прокуратура (СРП) разследване срещу Еврото, който е предполагаемия ръководител на криминалната мрежа "Осемте джуджета", е било иззето по компетентност от горестоящата Софийска градска прокуратура.

Разследването срещу Петров беше за принуда и незаконни записи, по което той беше задочно привлечен в качеството на обвиняем и обявен за международно издирване чрез европейска заповед за арест. Още: Софийската районна прокуратура обвини Кристиян Христов за незаконно подслушване на Петьо Петров

След поемането на разследването прокурорът при СГП е оттеглил европейската заповед за арест за Петров и той вече не се издирва извън границите на страната, съобщава АКФ.

Как се стигна дотук?

Бившият шеф на столичното следствие бе обявен за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система в началото на юни тази година, след като на 31 май Софийската районна прокуратура обяви, че Петров е разследван за изнудване и използване техника за незаконно наблюдение и запис.

Ден по-рано МВР и прокурори проведоха акция в известен столичен ресторант, за който е имало информация, че е новата база на Еврото след опразването на “Осемте джуджета“. Още: "Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

Преди това сегашният и.д. главен прокурор Борислав Сарафов каза, че тогавашният обвинител номер едно Иван Гешев е имал паралелна частна структура за незаконно наблюдение и следене.

Повод за казаното от Сарафов бяха публикувани по-рано снимки, на които се виждат той и Петров в несъществуващия вече ресторант "Осемте джуджета". Шефът на следствието твърди, че той бил подмамен там от Гешев, за да бъде заснет и компрометиран.

Без информация

От АКФ припомнят, че на 6 юли тази година Борислав Сарафов и Андрей Янкулов от екипа на фонда бяха изслушани във Висшия съдебен съвет по казуса "Осемте джуджета". Още: Петьо Еврото е обвинен за принуда и незаконни записи

Тогава Сарафов главният прокурор заяви:

"Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки", както и:

"Изясняването на този казус е ключов залог за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата. Аз ще направя всичко, за да се изясни всичко по законен начин, включително за активизиране на наказателна отговорност срещу замесените лица."

Стана известно и че Сарафов е разпоредил пълна проверка на работата на прокуратурата по разследванията, свързани с "Осемте джуджета", резултатите от която трябваше да станат известни до 15-ти юли.

Точно месец след този срок информация какво се случва по тази проверка няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com