Ангел Найденов: Има неравнопоставеност в условията за пенсиониране

48555
Ангел Найденов: Има неравнопоставеност в условията за пенсиониране
Снимка: БГНЕС

"Експертната група, която обсъжда въпросите, свързани с евентуални промени в пенсионната система, би трябвало да направи сравнение с условията за пенсиониране на военнослужещите в други държави". Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов, съобщават от МО, предаде БГНЕС.

Той каза това след тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на площад "Народно събрание" по случай празника на българските Военновъздушни сили – 16 октомври.

В отговор на журналистически въпрос министър Найденов подчерта, че е направено проучване за пенсионирането на военнослужещи за 12 страни от НАТО и за пет страни, които не са членки на Алианса. От тези 17 държави, само в Босна и Херцеговина и в Македония има допълнително условия за възраст. Той препоръча експертите да не забравят, че нашата армия е професионална и само комбинацията от заплащане, условия за пенсиониране и гарантирана социална политика може да направи по-привлекателна службата във Въоръжените сили. "В никакъв случай не подценявам и изисквания като патриотизъм, висок боен дух, мъжество, чест и национално достойнство", каза министърът на отбраната и допълни, че едновременно с това е необходима и гаранция за военнослужещите и техните семейства.

Найденов отбеляза още, че експертите коментират само условията за равнопоставеност, което по дефиниция не е вярно. "Няма друга категория трудещи се с по-орязани граждански права – 12 граждански и политически права", подчерта министърът на отбраната. Това, по думите му, е очевидна неравнопоставеност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com