Ангелкова поиска храната и виното да бъдат включени в туристическия продукт на България

4301
Ангелкова поиска храната и виното да бъдат включени в туристическия продукт на България
Снимка: iStock/Guliver

Кулинарията и винарията са част от цялостното преживяване на туристите и трябва да бъдат включени в туристическия продукт на страната. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на представянето на съвместния с МЗХГ проект „Сподели България”.

„България има дългогодишни традиции в производството на вино и то е станало част от културата на народа ни, както и разнообразните ни кулинарни традиции. При разработването на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна – тя е свързана с броя на месеците в годината”, допълни Ангелкова.

Медицинският туризъм у нас бил с 60% по-евтин, отколкото в Европа

Медицинският туризъм в България е с 60% по-евтин в сравнение с останалите държави от ЕС, коментира специализираният интернет портал Med...

По думите й те включват както традиционните винени напитки и характерните храни за региона, така и културно-исторически забележителности в близо 50 общини и над 100 туристически обекта, предаде Фокус.

"12-те винено-кулинарни дестинации не са окончателни, а са база за дискусии с бранша. Информацията ще бъде публикувана на сайта на Министерство на туризма и всеки желаещ ще може да се запознае с дестинациите, да ги коментира и даде предложение в рамките на периода за обсъждане", обясни Ангелкова.

Един от етапите на проекта „Сподели България” предвижда обсъждане на дестинациите с бранша, като предвиждаме 6 кръгли маси в страната, на които те да бъдат представени пред местния бизнес, организациите и общините., допълни тя.

„Очакваме да получим подробни становища от бизнеса и да допълним и надградим разработените от нас предложения. Предвиждаме окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени в средата на 2018 година”, обясни Ангелкова. По думите й, дестинациите ще бъдат дигитализирани и включени в платформата „Аз обичам България”, която бе създадена миналата година и рекламира 100-те национални туристическа обекта.

6,4 млрд. лв. ни е донесъл международният туризъм за 2016 г.

Приходите за България от международен туризъм за 2016 г. са в размер на 6,4 млрд. лв., обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. ...

Инициативата „Сподели България” има за цел развитие и популяризиране на т.нар. "бавен туризъм" – неговата концепция е свързана със запазването на традициите и културата, като се набляга на местната храна, виното и обичаите, обясни Ангелкова. По думите й у нас това е малко разпространен вид туризъм за разлика от някои европейски страни.

„Обмисляме подготовката за спа дестинациите, които предстоят да бъдат разработени”, каза още министър Николина Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com