Ангелкова: За последните 10 години има 40% ръст на туристите в България

648
Ангелкова: За последните 10 години има 40% ръст на туристите в България
Снимка: БГНЕС

За последните 10 години броя на туристите в България нараства с 40%.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на хотелски и туристически инвестиционен форум, предаде „Фокус”.

"Изключително ми е приятно да открия днешния форум, свързан с хотели и инвестиции в туризма. Това е нещо, което изцяло се вписва в политиката на правителството и в тази на Министерството на туризма за привличане на все повече инвеститори, особено в сектор "Туризъм" и ориентиране на нашия продукт към по-високия клас", заяви тя.

Ангелкова за българското и гръцкото море: Не може да сравняваме круши с ябълки

Никога не съм казвала, че българите обичат или не обичат някъде да почиват. Всеки сам определя своята почивка. Няма как да сравняваме я...

"Показахме, че имаме политическа воля това да се случи още със създаването на самостоятелно министерство на туризма. Това не е случайно, защото само през последните 10 години броят на туристите в България нараства с 40 % и достига 7,1 милиона чуждестранни туристи за 2015 г., които са посетили страната ни", обясни министър Ангелкова. Тя изрази очаквания за тази година техният брой значително да нарасне.

Туризмът осигурява 382 000 работни места, заедно със свързаните индустрии, като 92 000 са пряко заетите в сектора на туризма, допълни Ангелкова.

"Съобразно данни на Световната туристически съвет туризмът, заедно със свързаните с него индустрии, оформя 13% от БВП на страната - близо 6 млрд. лв. Туризмът осигурява 382 000 работни места, заедно със свързаните индустрии, като 92 000 са пряко заетите в сектора на туризма", обясни министърът. "Само за последните години правителството инвестира близо 340 млн. лв. за 6 пречиствателни станции по Черноморието и 340 км канализационна мрежа. Това е изключително важно, за да може да се гарантира чистотата на нашето море и комфортът на туристите.

"Много усилия се полагат за изграждане на пътна инфраструктура като се осигури достъпността както до курортите, така и до територията на цялата страна, за да можем с обединени усилия да можем да постигнем целта си - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация", подчерта министър Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...