Анна Славова: ГЕРБ грозно противопоставя пациенти с еднакви проблеми

16334
Анна Славова: ГЕРБ грозно противопоставя пациенти с еднакви проблеми

"Инатът на ГЕРБ е потресаващ! Ние не приемаме противопоставяне на пациенти с еднакви проблеми". Това заяви пред Actualno.com общинският съветник от БСП Анна Славова. Тя, заедно с председателя на групата на левицата в СОС Милка Христова, са вносители на единия доклад за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в София. Тяхното предложение обаче няма да бъде прието, а в четвъртък на редовната сесия на СОС ще бъде гласувано това на групата на ГЕРБ.

"След всичките ни спорове през февруари, които бяха ужасно грозни, защото бяха политически на гърба на пациенти, уж бяхме стигнали до консенсус, коментира Анна Славова. - А сега изведнъж се оказа, че ни предстои гласуване на доклада на ГЕРБ в четвъртък. Публикували са го на сайта на СОС без наше знание, без да е имало работна група, за каквото се разбрахме през февруари... Тоест отново политически, егоистично, самосиндикално, безскрупулно дори, те си вкарват програмата, която ще помогне само на 20 двойки в София. А нашето предложение беше за около 100 годишно. Бюджет от 70 000 лева на година за София си е чиста подигравка. Освен това докладът на ГЕРБ представлява напълно нелогично и неприемливо разделяне и противопоставяне на пациентите с еднакви проблеми".

ГЕРБ пробута с хитрост скандална програма за подпомагане на столичани с репродуктивни проблеми

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет пробута с хитрост програмата си за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, научи Act...

Анна Славова е скандализирана от обяснението на представители на ГЕРБ, че в София хората имали работа, били по-богати и можели да си платят процедурите за ин витро. "Грозно е! Аз бих попитала как двойка, която работи на минимална работна заплата или един или и двамата партньори са безработни биха си позволили например процедурата "инсеменация", която не се покрива нито от Националния фонд, нито от Здравната каса, попита тя. - Как точно тези хора ще заделят между 1000 и 2000 лева, за да имат дете?".

Общинският съветник от БСП заяви, че групата на левицата в СОС ще подкрепи доклада на ГЕРБ, тъй като и една двойка от София да получи финансова подкрепа от СО, за да има дете, би било добър резултат. "Просто за пореден път сме потресени от политическия инат на ГЕРБ само и само да не е предложението на БСП, заяви Анна Славова. - Разбира се, на сесията в четвъртък ние няма как да гласуваме против. Но категорично не сме съгласни с начина, по който е направена програмата им. Ние сме против разделянето на пациентите и ще продължим да работим по нова програма, която да подпомага всички двойки с репродуктивни проблеми. Противопоставянето, което прави ГЕРБ, е абсолютно безпринципно. Бих дала пример за абсурда на ситуацията с двама онкоболни. Все едно да имаш един пациент със заболяване на черния дроб и друг - на белия дроб. И ние без обяснение да си изберем да помогнем само на този, който е със заболяване на черния дроб?! Защо? Не е ясно!".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com