АПИ е готова за снегопочисване

10877
АПИ е готова за снегопочисване
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Агенция „Пътна инфраструктура“ е създала организация за обработка на пътищата при влошаване на атмосферните условия. В края на седмицата се очакват първите снеговалежи по високопланинските райони и са предприети необходимите действия за почистване на републиканските пътища. В периода 1-15 ноември, в зависимост от атмосферните условия, ще бъде въведено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

На регионално съвещание в Лясковец, в което участваха представители на АПИ, ГД „Охранителна полиция“ и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР, областни дирекции на МВР и „ПБЗН“, пътноподдържащите фирми, БЧК и СБА, се обсъди готовността за поддържане на инфраструктурата през зимните месеци в областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград, Търговище, Стара Загора и Хасково. На срещата институциите съгласуваха и координираха бъдещите си действия по организацията за снегопочистване на пътищата и високопланинските проходи – Котел - Омуртаг и Прохода на Републиката.

15 млн.лв. са нужни, за да се подготвят пътищата за зимата

Пари за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа има, но за подготовката за посрещане на зимата са нужни 15 млн.лв. Това съобщи...

Директорите на пътните управления в 7-те области посочиха, че са предприели необходимите организационни действия за подготовка на зимния сезон, а пътноподдържащите фирми са осигурили по опорните пунктове голяма част от необходимите количества сол, пясък, химически материали и машини. Останалите количества ще бъдат доставени в следващите седмици.

Към настоящия момент недостигът от средства в бюджета на АПИ за подготовка на пътната мрежа за зимата е около 15 млн. лв. Ако тези средства не бъдат предоставени в кратки срокове няма да може да се закърпят дупките, да се обнови маркировката, където липсва, да се възстановят еластичните огради и да се изчистят храстите, избуяли от обилните дъждове, съобщи на пресконференция във Велико Търново инж. Георги Златев, директор на дирекция „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства“ в АПИ. През ноември ще се положат усилия за привеждане на по-натоварените участъци от пътната мрежа в изискуемото техническо състояние, но вече сме зависими и от метеорологичните условия, каза още инж. Златев.

Агенция „Пътна инфраструктура” призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия особено, ако в следващите дни им предстои пътуване през високопланинските проходи. Да поставят зимните гуми и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...