АПИ за тол системата: "Телетол" предлага технология, която няма общо с изискванията

5325
АПИ за тол системата: "Телетол" предлага технология, която няма общо с изискванията
Снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не поддържа монопол на нито един Национален доставчик на услуги (НДУ) за продажба на пътни такси – електронна винетка и тол. Това заявяват в нарочна позиция до медиите от АПИ във връзка с изнесените по-рано данни от фирмата "Телетол", за която от Агенцията твърдят, че "няма има възможност да продава електронни винетки, тъй като не постигна оперативна съвместимост на база интерфейс с електронната система за събиране на пътни такси".

От АПИ отбелязват, че "Телетол" предлага нова технология, "която няма нищо общо с изпълнението на изискванията от общите условия и представлява сериозно неизпълнение на договора и опит за пренаписване и на договора, и на общите условия".

Телетол: Правото за продажба на електронни винетки не се добива чрез обществена поръчка

Никой не ни е информирал, че Агенция Пътна Инфраструктура "няма да позволи" на нашето дружество Телетол да започне продажба на електрон...

По-рано пред Actualno.com от фирмата обявиха, че 6 месеца е бил възпрепятстван достъпът им до системата на АПИ. "Агенцията отказа парола за достъп до тол ситемата, с което блокира дейността на втория лицензиран доставчик на тол услуги (винетки и такси) - "Телетол" АД, алармираха от фирмата и поясниха, че по силата на договор от 14 май 2019 г., между АПИ и „Телетол“, администрацията била длъжна веднага да предостави парола за връзка със системата за тестове. Представители на потърпевшата фирма заявиха, че ще сезират прокуратурата за длъжностни престъпления в Пътната агенция.

"Предстои подписване на договор с нов доставчик на услуги – “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД, за което има решение на Управителния съвет на АПИ от 19 юни 2019 г. Четвъртият кандидат за НДУ – „Иком“ ООД е заявил желание да партнира на АПИ само в събирането на тол такси, не и в продажбата на електронни винетки. Това дружество е все още в първия етап на процедурата – да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра.

“Телетол” АД остава регистриран Национален доставчик на тол услуги. Напомняме, че дружеството няма да има възможност да продава електронни винетки, тъй като не постигна оперативна съвместимост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси. Но има възможност отново да кандидатства за продажба на е-винетки, след като се приведе в съответствие. Дали това ще стане, зависи единствено от “Телетол” АД и желанието им да работят по правилата, които са еднакви за всички доставчици на услуги", твърдят от Агенцията.

"Категорично не отговаря на истината твърдението, че регистрацията на “Телетол” АД като НДУ е отнела 6 месеца. Дружеството е подало документи за регистрация на 8 март 2019 г. С решение на УС на АПИ от 18 март 2019 г. “Телетол” АД е вписан в регистъра на НДУ на сайта www.bgtoll.bg, с което приключва първата фаза от регистрацията съгласно общите условия. На 14 май е подписан договор с “Телетол” АД, който влиза в сила едва след доказване на оперативна съвместимост с интерфейса на електронната система. Решението на УС на АПИ за прекратяване на договора идва месец по-късно – на 19 юни 2019 г., тъй като не е постигната оперативна съвместимост на база интерфейс. “Телетол” АД предлага нова технология, която няма нищо общо с изпълнението на изискванията от общите условия и представлява сериозно неизпълнение на договора и опит за пренаписване и на договора, и на общите условия.

Още две компании искат да събират пътни такси, докато АПИ отстрани "Телетол"

Още двама кандидати за Национален доставчик на услуги (НДУ) искат да партнират на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) в съ...

АПИ държи да подчертае, че електронната система за събиране на пътни такси обработва данни и изисква определени нива на сигурност и взаимодействие с партньорите. Не може всеки по свой начин да се интегрира към системата. Процедурите са направени така, че да гарантират непрекъснатост и защита на системата в процеса на интеграция.

На дружеството е предоставена цялата необходима информация за осъществяване на интеграцията, но от страна на “Телетол” не са предприети активни действия във връзка с осъществяване на реалната комуникация, за да се извърши процесът на интеграция.

По повод твърдението на “Телетол” АД, че за решението на УС на АПИ за прекратяване на договора са разбрали от прессъобщение, информираме, че писмото на председателя на АПИ Георги Терзийски е изпратено по електронна поща на 20 юни, както и по установения административен ред чрез пощенска услуга с обратна разписка. По електронна поща писмото е изпратено от директора на НТУ проф. Олег Асенов в качеството му на лице за контакти по договора с “Телетол” АД. Електронното писмо на проф. Асенов е до Тони Шиби, лице за контакт по договора от страна на “Телетол”, заявяват още от Пътната агенция в своята позиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com