Архитекти: Опорочиха конкурса за нов облик на София

47075
Архитекти: Опорочиха конкурса за нов облик на София
Снимка: Getty Images / Guliver

Поне две процедури по обжалване на резултатите от конкурса за нов облик на центъра на София ще започнат съвсем скоро. Това стана ясно на пресконференция, предизвикана от недоволоството на архитекти от избраните проекти за обновяване на ключови места в сърцето на града. Пред медиите позицията си заявиха доц. арх. Борислав Борисов и Николай Белалов. Двамата са общински съветници от групата на БСП. На брифинга присъстваха и проф. арх. Тодор Булев и арх. Людмил Леонидов, бивш общински съветник от ГЕРБ, които са участници в конкурса, но техните проекти не са сред избраните. И двамата бяха категорични, че ще обжалват резултатите по съответния законов ред.

Според доц. арх. Борисов конкурсът е бил опорочен. Той уточни, че позицията му е чисто професионална и не е обвързана политически. Специалистът извади и факти около избора на проекти за нов облик на столичния център. Според него фактът, че само 40 проекта са се съревновавали е повече от показателен. Той направи сравнение с конккурсите за Метростанция 20 и за стена за катерене в „Младост“, в които участниците са били съответно 130 от 22 държави и 369 от 63 страни.

София е сред номинираните градове за наградата на Европейската седмица на мобилността 2013 г.

София е сред номинираните градове за наградата на Европейската седмица на мобилността 2013 г., предаде БТА. Това съобщиха от сдружение...

Арх. Тодор Булев обясни, че 40 проекта в конкурса не са малко, предвид специфичността и сложността на заданието. Според него обаче членовете на журито са били крайно некомпетентни, за да оценят предложените проекти. Той се обърна чрез медиите към кмета на София Йорданка Фандъкова с призив да отмени заповедта на главния архитект на София Петър Диков за резултатите от класирането. Арх. Булев критикува много остро избрания проект за „зона 3“ - пространството по бул. „Цар Освободител“ между Партийния дом и ул. „Г. С. Раковски“ и Градската градина. На първо място за тази зона беше класирано предложението на фирма „Никонсулт“ ЕООД, който предвижда да бъде изграден тунел за автомобили под площад „Александър I”, както и два паркинга – за нуждите на парламента с 309 паркоместа и обществен за 120 автомобила в пространството пред Двореца. Архитектът е категоричен, че ако този проект бъде изпълнен, столицата ще остане без централен площад. Освен това ще бъде заличена най-новата история на София. От друга страна, ако започнат разкопки точно на това място, може да бъдат унищожени ценни останки, тъй като мястото е част от архитектурния резерват Сердика.

„И правителството не трябва да бъде безучастно в случая. Г-н Орешарски да заповяда и да вземе отношение, призова Тодор Булев. - Зная, че по избраните проекти има много страници с особено мнение от специалистите в журито. Възможността ще бъде дадена на избраните, но те ще трябва да работят нещо друго след това. Тази зона е сърцето на града. Свято място! Да заличим новата история на България, за да правим псевдопаркинг! Това граничи с национално предателство“.

Арх. Людмил Леонидов също е категоричен, че избраните проекти не са добри и са непрофесионални. Той е озадачен, че предложенията не са били предложени за обществено обсъждане.

Както е известно, резултатите от конкурса бяха обявени официално на 24 януари от главния архитект на София Петър Диков и от председателя на журито арх. Георги Бакалов. За идната седмица е планирано обществено обсъждане на проектите в сградата на Съюза на архитектите, на което авторите на проектите лично ще ги представят. За четирите зони от конкурса ще бъдат представени класираните на първите три места предложения.

Временно без вода в северните части на София

Във връзка с извършване на аварийни ремонтни дейности на Кремиковски водопровод се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ...

Конкретни действия по избраните проекти обаче ще може да бъдат започнати едва след като приключат процедурите по обжалване. Едва тогава Столична община ще може да кандидатства за финансиране от 50 милиона евро по Оперативна програма „Регионално развитие“ за периода 2014-2020 година, с които ще бъдат изпълнени проектите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com