Асен Василев за случая Nexo: В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите

9179
Асен Василев за случая Nexo: В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите
Снимка: БГНЕС

“В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите“. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по повод днешния брифинг на прокуратурата по повод акцията срещу компанията Nexo. „Не били компютри, а компоти“, допълни бившият финансов министър.

"Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута са обсъждали с министър Василев как през системата „Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите", категоричен е Василев.

Надежда Йорданова за Nexo: ДБ има доста съмишленици в IT сектора

Демократична България получава дарения от физически лица. Всяко дарение на ДБ е публично, обявено пред Сметната палата, преминало през ...

ОЩЕ: Служители на Nexo са финансирали "Да, България" със 100 000 лева за предишните избори

"През март 2022 г. в МФ е проведена работна среща, на която официално са присъствали представители на „Борика“ АД, Асоциацията на банките в България и на Българска Финтех Асоциация, както и служители на Министерство на финансите - институция, която отговоря за законодателната рамка за разплащателните системи. Целта на срещата е била да се обсъдят законодателните и технически предизвикателства пред Финтех индустрията в България, с оглед готвените на европейско ниво регулации в сектора MICA и въвеждането на дигиталното евро от Европейската Централна Банка. В разговора е бил поставен и въпросът за сътрудничество между Финтех индустрията, банките и „Борика“ АД като установена разплащателна система, която може да се използва като основа за разплащания с дигитални валути и дигиталното евро. В резултат на срещата беше направена работна група, която да изработи идеи за законодателни промени", обяснява още съпредседателят на "Продължаваме промяната" в позиция до медиите.

"Димките, пуснати от прокуратурата, имат само една цел: да заглушат дебата за контрол над главния прокурор и липсата на осъдителни присъди по всички ключови разследвания като това за АМ „Хемус“, Капитан Андреево и къщата в Барселона", категоричен е Асен Василев.

ОЩЕ: ПП отрекоха да са финансирани от "Nexo" (ВИДЕО)

Акцията срещу Nexo вчера и последвалите твърдения от прокуратурата, че криптобанката е свързана с лице, финансиращо тероризма, доведоха до широк обществен отзвук и реакции от политическите партии.  "Прокуратурата току що каза, че бивш финансов министър е правил среща с NEXO за да им съдейства. Асен Василев го няма на работа от 2 дни. Дали не е вече на някой остров?", попита по-рано днес Делян Добрев от ГЕРБ на профила си във Facebook.

Бимбалов: Ваньо се хвали с разследване, Сийка е в абитуриентски вид, комсомолец реди похвали от братски служби

"Ваньо излиза да се хвали с разследване. Не се притеснява да „прескача“ наблюдаващия прокурор. Сийка е в абитуриентски вид....

Отношение по темата взе и съпартиецът му Красимир Вълчев. "Асен Василев е провел среща между български банки и Nexo, на която е поискал да се обмисли през системата БОРИКА да се плаща с криптовалути. Компанията Nexo има собствена едноименна криптовалута. БОРИКА се управлява съвместно от БНБ и МФ. Без БНБ Асен Василев не може да съдейства на Nexo. Затова му беше толкова важна кандидатурата на Гюров", пише бившият просветен министър. "Управлявали са ни мегаизмамници и криптошарлатани. Призовавам всички колеги, които ги наричаха “аматьори”, да си вземат думите назад", пише още Красимир Вълчев.

Четири лица са привлечени като обвиняеми след вчерашната спецакция на следователи, полицаи, ДАНС и партньорски чуждестранни служби в офиси на криптобанката "Нексо" в София, обяви днес ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг в петък. По думите му групата е създадена с користна цел за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Предвидените наказания за всеки от обвиняемите са повече от 3 г. затвор. Наложена им е забрана за напускане на страната.

По делото са били претърсени 15 обекта с предварително разрешение – офиси и жилищни домове, както и още 2 обекта по спешност. Разпитани са над 20 свидетели, разпити се провеждат и в момента. Българската фирма, през която "Нексо" оперира, е "Ен Ди Ес". Nexo AG пък е регистрирано в Швейцария и на практика не извършва никаква дейност, твърдят разследващите. Внесен е едва половината от изискуемия капитал. Това, което установяват те, е, че до настоящия момент "Нексо" ползва 662 хиляди адреса на криптоактиви, извършени са над 4 млн. различни трансакции, над 2 млн. от тях са входящи. Те са в криптовалута. Общата им стойност е над 94 милиарда долара.

Има и трансакции към лице, уличено в терористична дейност, както стана ясно вчера. Установено е от израелските тайни служби. Името му е Махмуд Мохамед Айеш от палестинска терористична групировка, казаха разследващите, като уточниха, че става въпрос за "Хамас".

От самата компания вчера обявиха, че все още не са им представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към тях. “Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания. Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми”, се казва в позиция на Nexo.

ГЕРБ проверяват кампанията на ПП за мръсни криптопари

Имаме съмнения, че свързани с "Nexo" хора са финансирали кампанията на „продължаваме промяната“. Това каза депутатът от ГЕР...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Ген. Константин Попов: Заплатите на военните да не бъдат за сметка на модернизацията на силите

След почивните дни: Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com