БАБХ умъртви 4 коня от защитена порода, били без документи

5059
БАБХ умъртви 4 коня от защитена порода, били без документи
Снимка: Gettyimages

Четири коня от защитена порода и две кучета са били умъртвени от държавна агенция заради липса на документи. Това е станало без знанието на собственика им.

Животните са конфискувани след проверка на пътя, съобщи bTV. Те са били транспортирани към Боян Минков, който през 2010 г. пръв предложи дом на кучето Мима, на което садист отряза и четирите крака.

Изписването на хранителните стойности на етикетите на храните става задължително

От днес (14.12.16 г.) влиза в сила последната част от Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите, касаеща з...

Във видинското село Стакевци той отглежда 13 коня, а наскоро му предлагат да осинови и четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода „български каракачански кон". Минков се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер към Стакевци. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Според Минков те са закарани в квартал „Обеля”, някъде на Околовръстното шосе, където имало практика в такива случаи да се прибират животни, докато се установи произхода и собствеността им. От тогава той и негови приятели природозащитници, се опитват да разберат от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) какво се случва с конете. Оттам ги уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема.

В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

„Идеята беше да се спасят евентуално от кланица или от робски труд, защото тая порода се използва за сваляне на дърва от гората и ние вместо да спасим тия животни, БАБХ и българската държава ги убиха”, недоумява Минков.

БАБХ проверява хотели и ресторанти в Банско преди началото на сезона

Броени дни преди официалното откриване на зимният сезон в курорта Банско инспектори от Агенцията по храните, започнаха извънредни ма...

От Агенцията потвърждават, че животните са евтаназирани след транспортирането им в конната база. В писмо до телевизията се казва, че е забранено транспортирането на животни без документи, за да се избегне пренасянето на заразни болести. Според Закона, ако липсва гаранция за здравния статус на животните, то те се евтаназират по хуманен начин.

Минков обаче подозира, че кончетата не са умъртвени, а са изведени за продажба заради рядката си порода и високата си цена.

Освен това, според Закона чипирането на едно животно може да бъде изпълнено до края на годината, в която то е родено. От това следва, че на конете са им оставали още 5 месеца.

В отговор на това д-р Георги Чобанов от БАБХ коментира, че животните са евтаназирани заради неспазването на законодателството и няма изискване да бъде предварително установено дали те са болни. Той увери, че от Агенцията са еднакво стриктни към всички животни с неясен здравословен статус и без документи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...