Балнео и СПА секторът: България може да бъде рехабилитационен център на Европа

3081
Балнео и СПА секторът: България може да бъде рехабилитационен център на Европа
Снимка: Pixabay

България може да бъде рехабилитационен център на Европа. Това каза председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм Стефан Шарлопов на откриването на Четвъртия годишен конгрес на организацията, който се провежда в Кюстендил.

„Питам замисляме ли се какво, освен водата имаме в България - климат, море, планини, земя и респективно еко храна. България е един брилянт, от който ние ползваме малка част“, коментира той. Шарлопов приветства обявеното, че в Закона по туризъм са залегнали ясно стандартите за балнео спа и уелнес хотели са залегнали ясно и точно. Според него това означава, че балнео, спа и уелнес индустрията на България не е застрашена да стане менте.

Пампорово става СПА дестинация

Пампорово има уникалния шанс да се превърне в целогодишна СПА дестинация. Това ще стане възможно след като Министерството на финансите ...

„Това беше една от нашите цели като НПО и смятам, че тази цел е изпълнена. Фактът, че всички римски армии са рехабилитирани на територията на България пак не съм го измислил аз. Това е исторически факт, който може да бъде подкрепен с много сериозни факти. Римляните не са били толкова глупави хора. Смятам, че България може да бъде рехабилитационен център на Европа. Моля да ме извинят колегите от другите дестинации, но аргументите на България са много“, посочи Шарлопов.

Той обърна внимание, че на изразената основа - държава, местна власт и бизнес, идва ред на изграждането на „къщата“. „С добрия опит от Европа смятаме, че тази „къща“ може да бъде изградена здрава за хиляди години напред. Ние сме „апостолите“, сега трябва да видим какво правим за децата си, защото ние не сме вечни. Изградена здрава основа ще даде на България златен шанс в европейското семейство“, обясни Шарлопов.

Той пожела на конгреса успешна работа и изрази убедеността си, че присъстващите ще намерят правилните хора, с които ще комуникират като експертиза. „Няма да оставим намира този министър на здравеопазването, от който имаме поздравителен адрес, докато българското и европейското здравно законодателство не бъдат синхронизирани. Гарантирам ви това, че ще направя всичко възможно и аз, и моите колеги. Няма да спра да тропам на вратата на зам.-министър Георгиева, и на министъра, и на премиера и на който е необходимо. Това са пропуснати възможности. Макар че не сме идеални, отговаряме на огромна част от изискванията на Европа за рехабилитирането на хора в нашата страна. Защо не можем да посрещнем европейците? Защото няма синхронизирано здравно законодателство. Това е пълен абсурд. Това е престъпление спрямо държавата“, заяви Шарлопов.

По думите му докато администрацията не си свърши работата, те няма да отстъпят и колкото по-бързо тя я свърши, толкова по-добре.

Шарлопов изрази надежда да получи подкрепата на министъра на туризма Николина Ангелкова и заместника й Ирена Георгиева.

Велинград е с официална номинация за СПА столица на Европа

Велинград е с официална номинация за СПА столица на Европа. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на среща с Бла...

48 са сертифицираните до момента специализирани СПА центрове. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, предаде Фокус.

"Миналата година влезе в сила първата самостоятелна наредба за условията и реда за сертифициране на балнеолечебен, медикал СПА център, СПА център, уелнес и таласотерапевтичен център към Закона за туризма, която бе сред основните приоритети за туристическата администрация. С иновативния акт за първи път се въведоха минимални задължителни изисквания, на които да отговарят тези центрове. Със създаването на документа ние стимулираме преди всичко качествата на тези специализирани услуги и защитаваме правата на потребителите. Тече процес на сертифициране на тези специализирани центрове като сертифициращ орган е министърът на туризма. До момента са сертифицирани 48 такива обекта – 12 балнео, 34 СПА и 2 уелнес центъра, вписани в Националния туристически регистър. Така всеки потребител може да провери в интернет дали обекта, който иска да посети, е сертифициран и дали отговаря на изискванията на Наредбата. Сертифицирането е доброволно, но право да използват съкращението СПА вече имат само отговарящите на критериите обекти", поясни Ирена Георгиева.

Зам.- министърът обяви, че в Министерството има още 11 заявления, които са в процедура, но това не изчерпва общия брой на центрове, които са се обявили като СПА. Утре предстои да бъдат разгледани още 7 нови заявления.

"До този момент няма санкционирани СПА центрове, които се обявяват като такива, без да са сертифицирани, въпреки че гратисният период за това измина", отбеляза Георгиева, като добави, че под 5 са жалбите относно качествата на услугите на вече сертифицираните обекти.

"Богатството, с което страната ни разполага за СПА, балнео и уелнес туризъм трябва да бъде използвано още по-ефективно. Защото е известно, че не малка част от природните запаси не се усвояват пълноценно и тук инициативността на местната власт и регионалният бизнес е особено важна. Ние като администрация работим последователно и устойчиво за развитието на СПА туризма, който заедно с културно-историческия туризъм са водещите фокуси в маркетинговата ни и рекламната ни политика в развитието на специализираните видове туризъм" отбеляза още Георгиева.

Балнео секторът иска автентичен български СПА туризъм

Ако искаме да имаме успех в СПА туризма, трябва да акцентираме върху типично български програми за лечение и разкрасяване, обясни д-р Т...

Балнео и СПА процедурите са сред най-търсените модерни и иноватроски услуги в туризма, допълни тя.

„По данни от Годишния доклад на Световната организация по туризъм за 2016 г. по света са пътували около 1,2 млрд. международни туристи, което бележи устойчива тенденция на ръст за седма поредна година. Напрегнатото eжедневие, голямото психическо и физическо натоварване и необходимостта от възстановяване на здравето налага все повече туристи да избират СПА, балнео и уелнес услугите като основна цел на своето пътуване“, заяви зам.-министър Георгиева. Тя отбеляза, че предстоящото европередесдателство поставят нови отговорни задачи.

„Според последните публикувани през 2016 г. данни на Евробарометър най-голям дял на туристите в ЕС са предпочели почивка на море – 39%, докато на СПА и уелнес туризма се падат 13% или шеста позиция от всички видове туризъм. Сред българските туристи най-разпространена цел за пътуване е морският туризъм, докато на СПА и уелнес туризма се пада четвърто място с дял около 11% от общия туристопоток“, каза още зам.-министърът.

По думите ѝ Министерството на туризма е готово да насърчи популяризирането на добрите практики и възможностите за партньорство с бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com