БДЖ още не иска да влезе в Google Maps - дали чака XXII век?

6623
БДЖ още не иска да влезе в Google Maps - дали чака XXII век?
Снимка: БГНЕС

Защо БДЖ все още не желае да включи разписанията на влаковете в приложенията за мултимодално пътуване като Google Maps? Този въпрос е актуален след като в началото на седмицата стана ясно, че Google Maps започна да показва на потребителите как да се придвижат в София от точка А до точка B с градския транспорт.

В специализираната Facebook група "В защита на професионалистите от НКЖИ от БДЖ" въпросът дали разписанията да се показват в Google Maps е подложен на дискусия още от 15 февруари насам.

БДЖ ще въвежда вендинг машини за билети и обновена система за резервации

Вендинг машини за билети, обновяване на системата за резервации и поставяне на карти с маршрутната схема на влаковете на гарите и в мет...

Основният аргумент "за", извън очевидното удобство за потребителите, е, че това може да бъде и добра реклама на самия транспорт. А според експерти цената на осъществяването на идеята изобщо не е висока – максимум 50 000 лева, още повече, че на фона на ежедневно получаваните от държавата 480 000 лв за БДЖ, сумата изглежда незначителна. В допълнение, при желание от страна на БДЖ, Google Maps, Moovit, Transit и др. могат да интегрират разписанията в реално време - т.е. ако някое превозно средстсво закъснява, може да се показва и закъснението към момента.

Actualno.com се свърза с транспортния инженер Варужан Апелян, който е поставил темата на дневен ред в социалната мрежа. Инж. Апелян ни разказа, че това е стара идея и още Илия Марков, като директор на маркетинга в БДЖ, е искал да я осъществи. По думите на Апелян, за съжаление Марков не среща разбиране от ръководството на БДЖ и след 6 месеца напуска компанията, като сега се занимава успешно с дигитален маркетинг в американска компания.

Апелян е говорил и с новия директор на БДЖ Никола Василев преди три месеца, срещнал одобрение на предложението, но резултати още няма. Той е написал и писмо до транспортния министър, но все още без отговор.

Всъщност, по думите на инж. Апелян БДЖ изостава дори от румънските държавни железници, чието разписание е видимо в Google Maps. Този пример показват колко по-иновативно и отдавна мислят железопътните компании дори съседни на България държави по темата. Според Варужан Апелян Google е най-използваната платформа в световен мащаб след Facebook, защото я има във всеки телефон с Android. Според него най-добре е данните за разписаниято на БДЖ да бъдат публикувани в отворен формат, защото това са данни с обществено значение и трябва да бъдат достъпни за използване в отворен машинночетим формат, това ще насърчи и разработването на най-различни полезни за гражданите приложения.

БДЖ инвестира 71 млн. лв. в подобрения, но излиза на печалба от 1 милион

В бизнес плана за 2019 г. на БДЖ е заложено капиталовите инвестиции за подобряване на предлаганата услуга за превоз на пътници да бъдат...

Темата наистина се оказна с обществено значение, защото се дискутира и в форумите на компютърните специалисти. Някои от тях дори имат съмнения за корупционни причини, във връзка с нежеланието толкова години да се интегрира разписанието на БДЖ, защото още на заглавната страница на Google Maps Transit може да прочетем: "If you provide a transportation service that is open to the public, and operates with fixed schedules and routes, we welcome your participation - it is simple and free".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com