Безпрецедентно: Прекратиха правомощията на целия Общински съвет на Павел баня

16527
Безпрецедентно: Прекратиха правомощията на целия Общински съвет на Павел баня

С решение от петък на Общинската избирателна комисия в Павел баня са прекратени предсрочно правомощията на целия Общински съвет, съобщава Българското национално радио (БНР). В 14.00 часа  днес общинските съветници се събират на извънредно заседание, информира БНТ.

Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия в Павел баня е приключило към 18.00 часа в петък. Решението за прекратяване на правомощията на целия Общински съвет, което е прецедент в историята на държавата ни, е на основания член 27, ал.1 от Закона за местната власт и местното самоуправление, според който, ако в продължение на три месеца Общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори до три месеца.

БСП: Случаят с Павел баня - облагодетелстване на близки до ГЕРБ

По случая Павел баня, ние заявяваме, че това е поредният крупен опит за имуществено обогатяване на лица свързани с ГЕРБ. Това каза Крас...

Христина Петрова, председател на Общинския съвет, каза, че свиква извънредното заседание днес с една единствена точка - приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която това решение на Общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт. По думите ѝ, до тази сутрин протокол от заседанието на Общинската избирателна комисия в Павел баня не е публикувано на страницата на ЦИК в интернет, както изисква законът.

Според кмета на общината Станимир Радевски дотук се е стигнало, тъй като решенията на Общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу - съветник от ДПС , чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато тогава в сила влезе присъдата му за корупционна сделка.

В Павел баня Иса Бесоолу е известен човек. Трети мандат общински съветник, водач на листата на ДПС. Но преди три години е осъден за това, че обещал 10 хиляди лева подкуп на лицензиран оценител. Залогът – 21 дка на пъпа на Павел баня. Бесоолу искал да ги купи, но по-евтино. И затова срещу подкуп оценителят трябвало да занижи оценката на терена. А имотът, освен че се намира в центъра, си има и собствен минерален извор.

Йордана Енева – зам.-кмет на Павел баня, коментира: “Аз казвам едно – зависимост и страх. Ние сме общината на г-н Иса Бесоолу.”

Кметът на община Павел баня, Станимир Радевски, коментира за Бесоолу: “Богат е много, много е богат. Един човек щом кара кола за 250 хиляди лева. Със всичко се занимава – горите, транспорта, горивата, кадруването. Ан блок всичко се гласува с уговорки между тях.”

Варненските общински съветници няма да даряват по заплата за нуждаещите се

На извънредна сесия на Общинския съвет във Варна общинските съветници трябваше да гласуват да дарят по едно свое месечно възнаграждение...

Ако общински съветник е осъден на лишаване от свобода, трябва да бъде освободен предсрочно. Пише го в закона за местното самоуправление. Присъдата на Бесоолу е условна с тригодишен изпитателен срок. Влиза в сила на 10 юни 2012, половин година, след като вече е избран в местния парламент за трети път. Бесоолу продължава мандата си. А сега, едва от половин година, в местната ОИК предлагат той да бъде уволнен, но безуспешно.

Според Цанка Христова, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Павел баня, до този момент е било много трудно да се направи каквото и да било срещу осъдения общински съветник Иса Бесоолу, защото той е упражнявал натиск върху членовете на ОИК.

БНТ информира, че според протокол, публикуван на сайта на община Павел баня, последното заседание на съветниците е на 29 април. Но във Велинград. А правилникът на Общинския съвет изрично казва, че по принцип трябва да се заседава в читалище “Напред” в центъра на Павел баня. Ако съветниците искат да изнесат заседанието трябва да го решат на свое предходно събиране. Това обаче не е направено. И пак съветниците трябва да се съберат в рамките на същата община, а Велинград дори е в друга област.

Председателят на Общинският съвет в Павел баня, Христина Петрова, отрича с общинските съветници да са ходили на СПА във Велинград. Тя твърди, че там са провели свое редовно заседание.

Преди почти безпрецедентното решение на ОИК, областният управител на Стара Загора оспорва заседанието във Велинград. По 6 от общо 28 решения Старозагорският административен съд приема, че оспорването е недопустимо и го оставя без разглеждане. Мотивът на съда е, че решенията са процедурни и не засягат права и свободи на граждани.

Общински съвет-Благоевград одобри тригодишната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 година

Общински съвет-Благоевград одобри тригодишната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 година, съобщи Агенция Фокус. На редовно заседан...

Сред процедурни хватки и политически совалки става ясно едно: Общинската администрация в Павел баня е с вързани ръце месеци наред, заради нехайството на местния парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com