X
 
 

Бисер Петков за "детската истерия": Това е провокация, надявам се да не остане безнаказана

1487 1
photo of Бисер Петков за "детската истерия": Това е провокация, надявам се да не остане безнаказана
Снимка: БГНЕС
"Това е една провокация срещу усилията на държавата да обхване децата в училище и се надявам, че няма да остане безнаказано, защото тя идва след няколко месечни атаки и всяване на психоза, че децата им ще бъдат отнемани, една линия на сатанизиране на социалните работници." Това каза социалният министър Бисер Петков в коментар за случаите в Сливен и Карнобат, когато родители панически прибраха децата си от училище заради слухове, че те ще им бъдат отнети. 

Петков за пореден път повтори, че Стратегия за детето няма и работата по нея е спряна. Той уточни, че най-страшното е, че проектът на стратегията е станал повод да се атакува цялата система за закрила на детето, съществуваща вече 20 години. 

Бисер Петков за протестите "Ще ни вземат децата": Фокусът на дискусията е върху нещо, което го няма

"Не мога да разбера защо фокусът на дискусията е върху нещо което го няма. Няма Национална стратегия за детето, имаше проект, който беш...

Министърът призна, че системата има някои несъвършенства, но те не са толкова тежки и не може да се асоциират с чужди системи. Той подчерта, че за детето няма нищо по-добро да израсне в своето биологично семейство, но реалността е, че стотици деца са изоставяни и имат нужда от мерки за закрила. 

"Не бива родителите да се притесняват, че нещо се прави против техните деца", категоричен бе Петков в интервю за БНТ.

От своя страна заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова повтори, че "нито има подобна стратегия, нито има подобни намерения. България има собствена стратегия за закрила на детето, която има за цел единствено да подпомогне децата, които имат нужда.

"Много внимателно следим социалните мрежи, където атакуват стратегиите на министерството. Всяка една организация, която си поставя за цел в България да има неграмотни деца, трябва да бъде много внимателно разследвана", подчерта Русинова пред Нова телевизия.

Бисер Петков: Важно е да има съгласие как да подкрепяме децата

"Работата по Националната стратегия за детето е спряна. Такава стратегия няма и не се работи по нея. Имаше проект за Стратегия за детет...

"Забелязваме, че тези организации се активизират покрай избори. Тези организации са различни и нямат единни искания. Надявам се съдбата на децата да бъде използвана като предизборен елемент", допълни още тя.

По думите ѝ тези организации очевидно имат и външно финансиране. "Част от тези организации са си направили и неправителствена организация, затова е странно защо казват, че правителството не трябва да взаимодействат с НПО", каза още Русинова.

Вижте какво смята един от ромските лидери за случващото се в СТАТИЯТА ТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално