Бивш директор в АПИ за автобусната трагедия на АМ "Струма": Не може толкова жертви само заради пътя

9177
Бивш директор в АПИ за автобусната трагедия на АМ "Струма": Не може толкова жертви само заради пътя
Снимка: БГНЕС

Македонската фирма "Маврово " е построила участъка от магистрала "Струма" край село Боснек, където снощи автобус катастрофира и изгоря. Това съобщи пред Actualno.com инж. Георги Златев – бивш директор на дирекция "Поддръжка на пътища" в АПИ. Припомняме, че при инцидента загинаха 45 души, сред които много деца

"Този участък е реконструиран през 2004 г. там са монтирани ограничителни системи, които са отговаряли на тогавашните стандарти. Всичко е изпълнено съгласно техническия проект за реконструкция след международен търг и по злощастно течение на обстоятелствата, македонската фирма "Маврово" е изпълнител на тази реконструкция", каза той.

По думите му не може да има никакво съмнение, че това, което е проектирано тогава, е изпълнено. "Минали са комисии за проверка, подписани са актове и т.н.", каза инж. Златев.

Той припомни, че този участък е един най-натоварените в страната и постоянно се следи за състоянието му. "Самият факт, че от конвоя от четири автобуса, три автобуса са преминали без никакви затруднения, показва, че не може да се търси еднозначно вина или причина в състоянието на пътя", каза още бившият директор в АПИ и попита:

"Всеки един участък, на който се случват катастрофи, ли е опасен или има други фактори, които при наслагването си водят до такива трагични инциденти?". 

Фирмата-собственик на изгорелия автобус отказва информация

Фирмата "Беса Транс", организирала превоза от Истанбул до Скопие, при който автобус катастрофира на магистрала "Струма", не отговаря, а...

По-рано днес Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики изрази коренно различна позиция. Според нея в района има липсващи пътни знаци, липсващи ограничителни системи и липсваща маркировка. 

Относно предстоящата проверка, инж. Златев заяви, че има държавни органи, които са ангажирани с професионалното разследване на причините, довели до тежкия инцидент и всички останали изказвания са неоснователни.

"Изказвания на хора, които имат шофьорска книжка, по отношение на техническа инфраструктура, ограничителни системи, маркировка, знаково стопанство, без даже да са посетили на място участъка, е меко казано несериозно", допълни той и призова органите да бъдат оставени да работят на спокойствие "без да им се налагат версии и без да се насочват волно или неволно от всички псевдоексперти".

Според него в 90% от случаите на катастрофи става въпрос за подценяване на обстановката. "Все пак това се случва в 2 часа през нощта, естествено е, че е тъмно, естествено, че вниманието на шофьора трябва да бъде изострено и че трябва да се движи по този участък с разрешената максимална допустима скорост. От друга страна - превозното средство трябва да бъде в изрядно техническо състояние. И това всичко са теми, които трябва да бъдат проверени от разследващите органи", категоричен беше инж. Златев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...