Бившият шеф на "Напоителни системи" осъди прокуратурата за 11 000 лв.

12510
Бившият шеф на "Напоителни системи" осъди прокуратурата за 11 000 лв.
Снимка: БГНЕС

Георги Харизанов от ГЕРБ осъди прокуратурата за обезщетение в размер на 11 000 лв. съобщи Lex.bg. Искът е заради незаконно обвинение отпреди 7 г. за неизгодна сделка в "Напоителни системи".

Той ръководеше тази компания през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но през 2012 г. беше отстранен, тъй като няма висше образование. Пак тогава се разбра, че е осъждан условно за изнудване и срещу него има разследвания за кражба и заплаха за убийство.

Георги Харизанов за резолюцията в ЕП: Ние сами трябва да видим какво мислим за себе си, а не Брюксел

“Изпада се в крайности. От една страна се обяснява, че докладът е унищожителен. Не сме унищожени. От друга, че е позитивен &ndash...

През 2013 г. Харизанов е арестуван по обвинение за неизгодна сделка за продажбата на 2000 тона скрап от "Напоителни системи" на двойно по-ниски от продажните цени. След като първоначално съдът го освободи срещу гаранция от 5000 лева, през декември 2013 г. той отново беше арестуван след показания на анонимен свидетел, който чул Харизанов да казва в заведение, че иска "да се потапя при негрите в ЮАР".

Съдът прие това като доказателство, че той смята да се укрие и затова Харизанов остана в ареста до април 2014 г. Тогава беше освободен срещу гаранция от 7000 лв. Две години по-късно Софийската градска прокуратура прекрати разследването с мотива, че деянието не е престъпление.

Георги Харизанов е завел делото срещу прокуратурата преди две години. Той претендира 35 000 лева обезщетение за морални вреди от незаконното обвинение и 5000 лева имуществени вреди от първоначалната парична гаранция.

В иска си до съда той пише, че "цялото неудобство и прокурорски натиск далеч не може да опишат само като срам, безсилие или страх, а също така и гняв", защото се е разделил със съпругата си за почти 4 месеца, включително по време на Коледните и Новогодишни празници на 2013 г.

Георги Харизанов: Патентът да се обикаля сред хората със сигурност не е на Борисов

„Има ли ГЕРБ без Борисов е въпрос, който следващите години няма да намери отговор, защото това, което премиерът даде като заявка,...

Разследването нарушило и трудовия му процес, а информацията за обвиненията и задържането му била незабавно разпространявана от медиите, като зложелатели непрекъснато напомняли фактите за арестуването му и го наричали "обвиняем за разпродажбата на "Напоителни системи" за скрап на безценица".

Прокуратурата е оспорила исковете на Харизанов с множество аргументи по обвиненията, както и с това, че няма доказателства, че постановлението за прекратяване на делото за "Напоителни системи" е окончателно. Държавното обвинение изтъква още, че Харизанов не е претърпял вреда от отнетите 5000 лева гаранция, тъй като това е следствие от неправомерното му процесуално поведение.

Според съда справедливото обезщетение за моралните вреди на Харизанов от това дело е 6 000 лева, а отделно осъжда прокуратурата да му плати и 5000 лева за имуществени вреди от отнетата гаранция. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com