Близо 1,5 млн. лв. дава държавата за надграждане на е-услугите

4015
Близо 1,5 млн. лв. дава държавата за надграждане на е-услугите
Снимка: Държавна агенция "Електронно управление"

Близо 1,5 млн. лева с ДДС дава държавата за надграждане на на интеграционния слой на Единния модел и гарантиране на работоспособността му. Намерението на Държавната агенция „Електронно управление“ е чрез надграждане на компонент на интеграционния слой на Единния модел в частта му „интеграционна шина за достъп и управление на ИТ услуги и данни“ да се гарантира високо ниво на достъпност на електронните услуги.

Проектът се финансира от Оперативната програма „Добро управление“.

Достъп до нова електронна услуга за еднократна помощ предоставя ДАЕУ

Достъп до нова електронна услуга на Агенцията за социално подпомагане за еднократна помощ за граждани предоставя Държавна агенция &bdqu...

Целта е да се надгради и поддържа работоспособността на Интеграционната шина за достъп и управление на ИТ-услуги и данни, като част от интеграционния слой на Единния модел.

Въпросната „интеграционна шина за достъп и управление на ИТ услуги и данни“ представлява единна точка за достъп до ресурсите и услугите на електронното управление (ЕУ).

Шината позволява премахването на P2P (point-to-point) връзките между системите и улеснява администрирането на ЕУ, трансформиране на протоколи и данни от един формат в друг, прилагане на политики, валидиране на интерфейси, за оторизация на достъп и др.

Дава възможност също за оркестрация на сложни и паралелни процеси. Предоставя възможност за достъп до централно хранилището на Уеб услуги (Web Service repository) и връзка с поддържаните централизирано номенклатури, класификатори и речници до резервните копия на критични регистри и бази данни.

Интеграционната шина е ключова за работата на системата е-Авт, като предоставя освен възможност за връзка с другите хоризонтални системи на ЕУ и възможности за централизирано прилагане на политики за достъп до съответните системи (Policy Enforcement Point),се сочи в документацията на обявената обществена поръчка.

Гражданите ще могат безплатно да подписват е-документи

Държавна агенция „Електронно управление“ уведомява гражданите и бизнеса, че имат възможност да заявяват административни усл...

Като цяло със самата система за електронно управление се цели намаляване на административната тежест пред гражданите и бизнеса и създаване на по-добри условия за икономическа и инвестиционна дейност, за развитие на електронното управление като основа за модернизация на държавната администрация и оптимизиране на процесите по административно обслужване на гражданите и бизнеса.

В Държавна агенция „Електронно управление“ е разработен и утвърден „Единен модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги“ при гарантиране на достъпност и използваемост на услугите и запазване на административната самостоятелност на административните органи.

Моделът, публикуван на адрес https://unifiedmodel.egov.bg/wps/portal/unified-model/home,  описва основния работен процес при заявяване и предоставяне електронни административни услуги чрез минимални усилия и използване на наличните технологични средства. Чрез него може да се заяви услуга от всички администрации - централната, областните, общинските и специализираните териториални администрации.

За да може да се прилага приетият и утвърден Единен модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги е необходимо обаче всички хоризонтални компоненти да работят в синхрон и да имат стандартизирани интерфейси.

Затова е необходимо да се реализира единна точка за достъп до ресурсите и услугите на ЕУ, чрез надграждане на съществуващата интеграционна шина, базирана на IBM ESB. Трябва също да се реализират конектори/интерфейси към хоризонталните системи на ЕУ и новата интеграционна шина да предоставя единна точка прилагане на политики за сигурност и достъп до ресурсите на ЕУ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com