Близо 390 хил. лв. е искът срещу Столична община за ремонта на "Графа"

1973
Близо 390 хил. лв. е искът срещу Столична община за ремонта на "Графа"
Снимка: БГНЕС

387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци, опериращи по протежението на ул. „Граф Игнатиев”. Днес, 10 май 2019 година, искът срещу Столична община бе внесен в Софийски градски съд. От исканата сума 364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 са за претърпени вреди, съобщиха от сдружение "Справедливост за всички".

В мотивите към иска специално са подчертани следните:

Графа, Любо и Орлин представиха "Приятели завинаги" (ВИДЕО)

Доказалото музикалната си сила трио Графа, Любо Киров и Орлин Павлов представя новия си проект “Приятели завинаги”. Тримата...

Никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” Столична община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Не е отчетено наличието на 300 търговски обекта по протежение на участъка в ремонт. Единствените критерии на общината са свързани с „местното население”, както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта.

Затварянето на целия периметър на ремонта за целия период от време на ремонта (в началото 300 дни , а към настоящия момент повече от година) е направено единствено и само за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад „Гарибалди“ и площад „Славейков“.

От самото начало на ремонта Общината разрешава по цялото протежение на улицата и на броени сантиметри от входовете на търговските обекти да се поставят метални ограждения и по тях надписи и сигнализация, че преминаването е възможно само за живущи в региона. В този огромен отцепен периметър обаче в повече от времето въобще не се е работило, което е доказано с многобройни свидетелски показания на служители в обектите и на живущи в региона.

През цялото време на ремонта Столична община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва възможността на последните да направят смислени бизнеспланове за оцеляване при тези обстоятелства. На единствената официална среща между общината с търговците (разполагаме с пълен запис) се съобщават множество неверни данни, а обещаното за септември отваряне на трамвайното трасе беше „преобещано“ за октомври. В крайна сметка движението на трамвая бе възстановено на 30 декември.

Без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства, Столична община удължи срока на ремонта с още 89 дни, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона.

Новото шоу на Графа - пир за меломаните и комплимент към музиката

Един от любимите съвременни български изпълнители - Влади Ампов-Графа, подари на почитателите си един невероятен концерт, в който имаше...

Това са само част от фактите, свързани с иска на търговците.

Въпреки тези факти търговците в района претендират за справедливи обезщетения само за 6 месечен период от време, приемайки останалите 6 месеца за обективно необходими за осъществяването на този мащабен ремонт (въпреки че във всяка отделно взета точка от ремонта дейностите на се били по продължителни от 30 дни).

Съдебното дело се води от името на създаденото специално за целта сдружение „Справедливост за всички в България”, което е изрично упълномощено от всеки един от участващите в иска да го представлява.

Сдружението е изработило и специална методика за отчитане на пропуснатите ползи и причинени щети.

В иска до този момент са включени 13 търговци поради ограничените възможности на сдружението да поеме по-големи суми за съдебни разходи, но той остава отворен, като в него могат да се присъединяват допълнително търговци в хода на делото, като поемат своя дял от съдебните разноски.

20 г. затвор за Иванчева, Петрова и Дюлгеров пледира прокуратурата, защитата иска оправдателни присъди

Съдът да признае за виновни Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров за подкуп в особено големи размери при особено тежък сл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество