Божидар Димитров кани на кръщенета в Голямата базилика в Плиска

4613
Божидар Димитров кани на кръщенета в Голямата базилика в Плиска
Снимка: БГНЕС

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров кани гости от цялата страна на кръщенета в Голямата базилика в старопрестолна Плиска.

"На 1 май (понеделник) в 10:30 ч. в Голямата базилика в Плиска, реставрирана в момента от Националния исторически музей, свещеници от съвременния град Плиска и региона ще извършат кръщене в християнска вяра на малки деца от областта. Младите християни ще получат имената Нина, Симеон, Борис, Миа, Петър, Данаил, Ангел и Ивайло" гласи прессъобщението на НИМ.

Actualno.com припомня, че докато течаха реставрационните процеси по Голямата базилика в Плиска, обявени от множество специалисти за бутафорни, археолозите на място се натъкнаха на "свещен" кладенец.

Божидар Димитров с предложение базиликата в Плиска да стане действащ храм

Директорът на Националния исторически музей /НИМ/ проф. Божидар Димитров възнамерява да предложи на правителството Голямата базилика в ...

Той бе открит 24 юли 2015 г. Тогава именно Божидар Димитров обяви водата за свещена. Според него баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода. На 3 август 2015 г. тогавашният премиер Бойко Борисов поръси себе си и министри с обявената за свещена течност и си взе от нея, за да лекува болното си коляно.

Впоследствие обаче Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен заяви, че "свещената" вода е опасна за пиене, тъй като в нея бе открито съдържание на нитрати два пъти над нормата.

По-късно учените на място разкриха хидросъоръжение и продължиха реставрационно-строителните дейности по Голямата базилика в стара Плиска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...