Бразилци напират да стават българи

11621
Бразилци напират да стават българи

Двойно повече молби за българско гражданство заливат ресорната дирекция към Министерството на правосъдието. Отскоро се забелязва и нова мода - наплив на бразилци, а традиционно най-силно желание да вземат български паспорт имат македонците, молдовците, сърбите и руснаците, предаде КРОСС.

След като Дилма Русеф стана президент на Бразилия, много нейни сънародници преоткриха българските си корени. Така от миналата година досега двайсетина бразилски граждани, чиито баби и дядовци са избягали в страната през 20-те години вече искат да станат българи. При провеждането на интервюто плачеха, целуваха ни бяха щастливи да се докоснат до нещо българско, разказва шефът на дирекция „Българско гражданство” Катя Матева пред бТВ. Досега молби са подали около 9 хиляди чужденци, а за цялата минала година са над 11 500.

Ромки дават българско гражданство на мюсюлмани чрез фиктивни бракове

Жени, най-често от ромски произход от Пазарджик, се омъжват за имигранти мюсюлмани, пристигнали в България от трети страни. С тези фи...

Одобрение чака и Елена, която е от българската общност в Молдова. За нея интервюто, на което тя трябва обоснове желанието си за нашенски паспорт, минало лесно.

Препитващите понякога обаче изпадат в неловки ситуации, когато например кандидати смятат Трифон Зарезан за национален празник или пък не знаят кой е българският премиер.

Последното обаче не затруднява московчанина Игор Билибин, руски гражданин, който отдавна е избрал страната ни. Парадоксът, е че докато чака българския си паспорт, се е отказал от руското си гражданство. Сега на практика по документи той не съществува.

Иначе през последните десет години над 80 хиляди чужденци са станали българи, половината от тях са македонци.

В Македония: Първо изпит, после български паспорт

Македонците и бесарабските българи, които искат да получат българско гражданство, ще трябва в бъдеще да полагат и изпит по български ез...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com