БСК: Санирането не трябва да вдига такса смет

8681
БСК: Санирането не трябва да вдига такса смет
Снимка: БГНЕС

С приемането на промените в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) в края на 2014 г., до 31 март тази година трябва да бъде разработена нова методика за определяне на таксата битови отпадъци на базата на количеството образувани отпадъци, а не върху данъчната оценка на имота.

Това напомня Българската стопанска камара във връзка с информационната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Повод дават думите на регионалния министър Лиляна Павлова, която заявява, че след санирането на панелните блокове, таксата битови отпадъци ще нарасне с до 5 лева, съобщиха от БСК.

БСК напомня, че последните промени в Закона за местните данъци и такси вменяват задължението на държавата за нови правила за определянето на таксата смет, които да бъдат прилагани от общините. Крайната цел е да се премахне порочната практика таксата смет да е втори имотен данък. Работна група към Министерството на финансите, в която участват експерти на БСК, вече предложи правила, които регламентират разходите (за събиране, извозване и депониране на битовите отпадъци) и видовете основи, които служат за определянето на таксата.

В тази връзка Българската стопанска камара счита за неуместно при провеждането на информационната кампания за санирането да се акцентира върху увеличаването на таксата за битови отпадъци.

В същото време БСК напомня на гражданите, които санират жилищата си, че след изпълнението на предписаните мерки по националната програма, жилищните сгради могат да преминат обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сградите. Изследването е за сметка на гражданите. Тези от тях, които получат сертификати, могат да бъдат освободени от заплащането на данък сгради за срок до 10 години, в зависимост от категорията на сертификата.

Данъците на новосанираните сгради вероятно ще се увеличат леко

Данък сгради и такса смет за жилищата, които са обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще се увеличат средно с 2 д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com