БСП внесоха законопроект да се спре натрупването на глоби при липса на винетка

2005
БСП внесоха законопроект да се спре натрупването на глоби при липса на винетка
Снимка: БГНЕС

БСП внесе поправки в Закона за пътищата, които ще спрат трупането на няколко глоби за едно и също нарушение - липсата на винетка или неплатена тол такса.

"Конкретният повод е казусът със софийското село Пролеша, но нашите поправки решават и други натрупани проблеми", каза пред “24 часа” Манол Генов, един от вносителите и автор на проекта. Жителите на Пролеша бяха подведени през 2020 г., че пътуването през най-удобната за тях пътна връзка със столицата е освободено от плащане на винетка. Те разбраха за това едва през 2022 г., когато бяха сюрпризирани, че са натрупали стотици и дори хиляди левове глоби, защото автоматичната система за контрол ги засича всеки път и им налага глоба почти ежедневно, независимо че става дума за едно и също нарушение. 

Идея: Тол системата става обект от националната сигурност след незаконен договор за 136 млн. лв.

Националното тол управление (НТУ) към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да стане стратегически обект от значение за националната сиг...

По същество поправката вменява на пътната агенция задължението първо да уведоми водачите, че са нарушили закона, да ги изчака 14 дни и едва тогава да им състави акт за административно нарушение, ако не са платили. Това ще важи не само за винетките, а и за тол таксите, които се плащат от товарните камиони с над 3,5 тона тегло и автобусите.

ОЩЕ: По-евтини винетки от 2023 година

Другата предвидена поправка засяга фирмите, притежаващи товарни камиони и автобуси.

Сега според Закона за пътищата служителите на Агенция “Митници” имат право да не позволяват напускането на територията на България на превозни средства, засечени да пътуват без платена тол такса.

Омбудсманът дава на Конституционния съд обвързването на техническия преглед на колата с купена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд разпоредбата на чл. 10, ал. 16 от Закона за пътищата, според която, ако не ...

Идеята е занапред това да важи само за превозни средства с чужда регистрация, защото техните собственици са в други държави и няма как да бъдат подведени под отговорност. Но се предлага това да отпадне за превозните средства с българска регистрация с мотива, че те са собственост на български юридически лица и било излишно камионите им да се спират, докато не се реализира административно-наказателното производство.

Според поправките не може да се глобява собственик на камион или автобус, който си е купил маршрутна карта, но е сбъркал при написването на регистрационния номер. В такъв случай той трябва да пише имейл на АПИ, агенцията да направи проверка и ако има да доплаща, да го покани да го направи в 14-дневен срок.

ОЩЕ: АПИ събра от тол системата с 300 млн. лв. по-малко приходи от предвиденото

Преди ден служебният регионален министър Иван Шишков призова депутатите да решат казуса с Пролеша, като променят закона така, че максималният брой глоби за неплатена винетка да е до 3 в годината, а Манол Генов му отговори, че вече е написал и внесъл промените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com