Бургас не се отказва от мечтата си за Европейска столица на културата

18317
Бургас не се отказва от мечтата си за Европейска столица на културата
Снимка: Wild Bulgaria

Бургас не се отказва от мечтата си Европейска столица на културата и ще се бори да стане такава, сподели пред  агенция „Фокус” координаторът на събитията в Бургас - Кристина Вълчева.

Припомняме ви, че на 18 октомври  7 града от България, включително и Бургас , подадоха своята проектна документация в Министерство на културата. В периода  от днес до 12 декември, осемте български кандидати  ще се изправят пред  жури, състоящо се от 6 експерти от България и 7 от други страни-членки на ЕС. Градът представя кандидатурата си днес от 14:00 часа в столицата , като делегатите , които ще представят кандидатурата на града са 10 на брой. Начело на делегацията е кметът Димитър Николов, който е председател на Асоциацията за развитие на културата на Бургас. Освен него, делегатите, участващи в проекта, са и Вълчева , заместник-кметът по култура Йорданка Ананиева, както и членове на бургаското сдружение „Хамалогика”.

Делегацията репетира усилено за да успее да впечатли прецизното жури , съставено от представители на ЕК, които отговарят за ресор „Култура” и артистични директори на градове, които са били вече европейски столици на културата.

Резултати ще станат ясни до края на годината и, ако кандидатурата се приеме добре, Бургас преминава на втория етап от надпреварата. Градовете от втория етап  ще бъдат посетени от комисията на място. Оповестено е, че до октомври 2014 година тя ще се произнесе с окончателно решение кой български град ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година.

Андреа Бочели подкрепи София за културна столица на Европа през 2019 г.

Световно известният оперен певец Андреа Бочели подкрепи София за културна столица на Европа през 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Ст...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...