България чества Съединението

12249
България чества Съединението

С патриотични песни, цветя и венци на благодарност, софиянци и гости на столицата отбелязаха 128-та годишнина от акта на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че Съединението е най-големият акт в националната ни история: "Нация, която отбелязва своето Съединение, може и трябва да черпи сили от него и да пребъдва". По думите й, нация, която празнува своето съединение, има силата и мъдростта да отговори на всеки опит за разделение на гражданите.

По-рано се проведе и шествие от паметника на Незнайния войн през булевард "Цар Освободител" до булевард "Васил Левски", където е мавзолеят-костница на първия след освобождението български държавен ръководител и владетел, княз Александър Батенберг, който толкова е харесвал страната ни, че след като е свален от престола, пожелал след смъртта си да бъде погребан в България.

В столицата има много централни булеварди и улици, носещи имената на дейци от съединисткото движение и допринесли за обединението на България.

Във Варна Съединението също беше почетено по подобаващ начин. Честванията започнаха с тържествено възпоменание пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. "Независимост". По-късно по бул. "Мария Луиза" тръгна шествие до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Пред монумента се отслужва отслужена заупокойна молитва и са положени венци с военен ритуал.

Сред гостите на честванията тази година бяха бившият министър на вътрешните работи и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, министри и депутати. Той оцени политическата ситуация в страната като "несъответстваща на днешния празник". Според Цветанов България в момента се намира в етап на най-голямото разделение и противопоставяне, за което са допринесли всички политици.

Митрополит Николай: Вярваме във възраждането на България

Вярваме в Исуса Христа, вярваме във вярата, надеждата и любовта, и вярваме, че България ще се възроди, когато възродим в сърцата си в...

"Точно за това в такъв исторически ден като днешния всеки трябва да си направи равносметка за случващото се и с какво може да допринесе за обединяване на нацията, на българските граждани в общите цели за развитие на страната и в общите европейски ценности като страна-член на ЕС", каза Цветанов.

На въпрос как той лично би допринесъл за обединението на нацията, Цветанов каза: "С много срещи с хората, намаляване на това напрежение, но разбира се това е процес, който трябва да бъде възприет от всички участници в реалния политически процес на страната, защото за добро ли за лошо политическите партии са тези, които определят политиката на всяка една държава. Няма по-добро измислено в годините на демокрация. И за това трябва да се вземат решения, които могат да доведат до намаляване на това напрежение. Една от възможните хипотези е: оставка на правителството, предсрочни парламентарни избори, осъзнаване и преосмисляне поведението на всички партии. Тогава всички можем да обединим усилията си", каза още Цветан Цветанов.

В Пловдив митрополит Николай отслужи молебен в храма "Успение Богородично". Той каза, че случващото се днес е не съединение, а разединение. Състоянието, в което е изпаднало българското общество, се характеризира с омраза, безпаметност, страх и егоизъм, посочи той. Не трябва църквата да се включва в общия негативен тон и да преповтаря симптомите на това заболяване, обществото си поставя диагнозата само, каза още митрополит Николай. Според него, от поставянето на диагнозата до назоваването на правилното лечение, има една малка стъпка, но никой не казва, коя е тя. Ние констатираме заболяването, а не назоваваме лечението. Срещу отровата, която разяжда обществото, трябва да се действа с противоотрова, каза още владиката. По думите му, противоотровата на омразата е любовта, на безпаметността – паметта, на страха – смелост. Това са все извечните християнски ценности, смята свещеникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com