България има нов патриарх - Неофит

21591

Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх, предаде БГНЕС.

Неофит е получил 90 гласа „за”. Ловчанският митрополит Гавриил е получил 47 гласа. Една изборна бюлетина е невалидна.

Той беше избран на втори тур в балотаж с Ловчанския митрополит Гавриил. За Русенския митрополит Неофит на първия тур гласуваха 72 от делегатите, за Ловчанския митрополит Гавриил - 43-ма от делегатите, а за Старозагорски митрополит Галактион – 22. Една бюлетина беше невалидна.

Тържествено биене на църковните камбани на храм-паметника „Св. Александър Невски“ оповести приключване на Патриаршески избирателен църковен събор. Тържественото биене на камбаните означава, че има избран нов патриарх на Българската православна църква.

Русенският митрополит Неофит е роден през 1945 г. Той беше един от доверените хора на покойния дядо Максим, от години е спряган като негов наследник. Според съгражданите му в Русе той е един от най-достойните да оглави Българската православна църква.

Най-често владиката служи литургии в храма "Света Троица", който дели общ двор с Русенската митрополия. В митрополията се намират кабинетът и молитвената стая на дядо Неофит. Заобикалят го иконите на двамата му покровители - Св.Симеон, както е светското име на владиката, и Св.Неофит. Тук той се отдава на размисъл пред разпятието и мощите на различни светци, които се съхраняват в митрополията.

За русенци дядо Неофит е свят човек, който е изпълнен с доброта и те искрено го обичат. "Рядко са владици като него - да си гледат работата и е много добродушен, извънредно е добродушен. Той се държи бащински към нас, никога не е казал някаква лоша дума и винаги ти дава добри съвети", казва леля Иванка. Според Анка Иванова дядо Неофит е много добър, много внимателен, търпелив, смирен, във всяко едно отношение много добър духовен отец.

Досега двама русенски митрополити са били на крачка от патриаршеския престол - Григорий през 1877 - а и Михаил през 1945 година. Русенци се радват, че този път именно техният владика беше избран за църковен глава. И в същото време признават, че Неофит, вече избран за патриарх, много ще им липсва - и като духовник, и като човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...