България първа в света по помилване на убийци

3997
България първа в света по помилване на убийци

87 убийци са помилвани в България за последните 10 години или средно по 9 на година. Това показват данните от доклада временната парламентарна комисия за проверка на указите за амнистия през двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин, предаде Стандарт нюз.

Комисията беше създадена заради обвиненията към Марин, че е бил прекалено щедър в правото си да помилва престъпници. Днес народните представители приеха доклада, който тя направи.

Според независимият депутат Емил Василев България се е оказала на първо място в света по помилване на рецидивисти. Това означава, че има корупция в президенството, твърди той. По думите му помилване трябва да има само в два случая - при тежки хуманитарни случаи и при съдебна грешка.

За да има по-голяма прозрачност в този процес, депутатите решиха да направят законови промени. Те ще създадат механизъм за огласяване на указите на президента за амнистия. Причината за промяната е, че при направените помилвания не е имало спазване на поредността на постъпилите молби.

След 2009 г. повече хора са получавали българско гражданство, показват още данните на доклада. От 3 до 9 хиляди са били новите българи до 2010 г. От там нататък броят им нараства до 18 473 за 2011 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Първанов-Марин под прицела на нова комисия

Гласовете на 92 народни представители бяха достатъчна подкрепа за създаването временна комисия, която ще разследва фактите и обстояте...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com