България стана част от европейската корабна мрежа за борба с нефтени разливи

6920
България стана част от европейската корабна мрежа за борба с нефтени разливи

България стана част от страните, в които Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) има разположени специализирани кораби за борба с нефтени разливи, предаде БГНЕС.

Това става ясно от отчета на Изпълнителна агенция "Морска администрация" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2011 г., съобщиха от МТИТС.

Досега единственият кораб в Черно море бе базиран в Румъния. Благодарение на активната позиция на Морска администрация през изминалата година, EMSA взе решение да разположи втори кораб за борба с нефтени разливи в Черно море. Беше организиран търг, в който участваха български компании и фирми от Европейския съюз. След процедурата бе сключен договор за оборудване на кораб за борба с нефтени разливи, базиран в България. Плавателният съд "Еnterprice", който се оперира от фирмата "BM GUST", ще бъде част от изградената и поддържана от EMSA мрежа от специализирани кораби в морските пространства на ЕС.

През изминалата година бе постигнат сериозен успех и в дългосрочната цел за подобряване на обективността, избягване на вариантите за манипулиране, гарантиране на прозрачността и ограничаване възможностите за корупционен натиск при изпитите за придобиване на правоспособност на морските лица. Беше възложена и изработена компютърно базирана програма за тестово изпитване. В централния офис в София и във всички регионални дирекции на "Морска администрация", бяха оборудвани кабинети, включително с видеонаблюдение, за компютъризирано провеждане на изпити. Според експертите това ще даде възможност за елиминиране на човешкия фактор при изпитването и провеждане на перманентни сесии, което ще даде възможност на морските лица да се явяват на изпит по всяко удобно за тях време.

Сред другите успехи, които бяха постигнати през годината, може да се посочи приемането на България като пълноправен член на Европейското сътрудничество на водните полицейски сили и вътрешните инспекторати по корабоплаване (AQUAPOL). Отговорността на организацията е насочена в областта на вътрешното и морското корабоплаване, транспортната сигурност по вътрешните водни пътища и в района на пристанищата, както и борбата с престъпността. За отговорни институции от българска страна във връзка с изпълнението на задълженията, произтичащи от членството в AQUAPOL, бяха определени Изпълнителна агенция "Морска администрация" и Главна дирекция "Гранична полиция".

В областта на международната дейност агенцията подписа Договор за ползване на европейската система CleanSeaNet за сателитен мониторинг на нефтеното замърсяване и идентифициране на корабите замърсители между правителството на Република България и EMSA. Също така бе подписано Административно споразумение за взаимно признаване на свидетелствата за правоспособност по вътрешни водни пътища между правителството на Република България и Централната комисия за корабоплаване по Рейн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com