"България те кара да полетиш" или не съвсем? Спорна изложба разбуни духовете във Фейсбук

3696
"България те кара да полетиш" или не съвсем? Спорна изложба разбуни духовете във Фейсбук
Снимка: Фейсбук профил на Лияна Панделиева

На яростна атака бе подложено Министерството на туризма от журналиста Лияна Панделиева, заради спорния й проект „Летящите българи“, реализиран при ексминистъра Илин Димитров, но спрян "просто така" според Панделиева от ведомството на сегашния министър Зарица Динкова.

Дойде време да споделя. Когато разказах на бившия министър на туризма Ilin Dimitrov идеята за Летящите българи, на него му отне около една минута да схване за какво говоря и каза: "Правим го!". Идеята беше на най-знакови места в България различни хора да бъдат заснети в полета на скок и посланието е: „БЪЛГАРИЯ ТЕ КАРА ДА ПОЛЕТИШ“ (BULGARIA MAKES YOU FLY)“, писа преди три дни Лияна Панделиева в личния си фейсбук профил.  

Пояснява, че ангажирала за този проект танцови състави и атлети, за да могат сниманите да балансират добре тялото си във въздуха.

От своя страна Министерството на туризма отричат да са спирали този проект. Твърдят, че той не е довършен. 

Говорих с кметове, за да осигурят достъп до желаните места. Говорих с моделиери, за да ни предоставят различни по стил дрехи, включително и булченска рокля, балетни пачки, народни носии, фрак... Трябваше да се снимат деца, млади, възрастни и всички те да излъчват вдъхновение и радост от България. Онова, което зрителите трябваше да видят, е колко щастие излъчват онези, които откриват България. И да - засега подобна цяла кампания не съществува и не е правена абсолютно никъде другаде по света“, пише още Панделиева.

На следващ етап трябвало българският щанд на световни туристически борси да е илюстриран именно с „Летящите българи“, заснети на фона най-красивите места в България.

Успоредно с абсолютно еднаквите щандове на всички държави - винаги красиви, професионално заснети кадри от разни места - нашият щанд щеше да е събитие. Така се печелят награди! Преди много години Иво Маринов, тогава шеф на Агенцията по туризъм, поиска за щанда на изложенито в Лондон мой кадър, в който съм на кон в морето и огромна вълна ни залива. Кадърът беше опънат на цяла стена и през всичките дни на борсата WTM пред тази стена се снимаха хора и разпитваха ако дойдат в България, може ли да преживеят същото.“ – пояснява тя.

И допълва: „Трима души започнаха заснемането на Летящите българи и който желае, може да провери в МТ на каква символична цена - нямах право да каня професионалисти, защото не е редно те да подаряват труда си - все пак с фотография си вадят хляба. В мига, когато дойде новото ръководство на Министерство на туризма, абсолютно всички проекти в действие бяха спрени. Просто така“.  

Точно това направихме от Actualno.com – проверихме в МТ за този проект. Ето и отговорите, които получихме на нашите въпроси след 2 дни чакане:

Проектът „Летящите българи“ с обществена поръчка ли е възлаган? Ако отговорът е положителен, бихте ли предоставили линк към обществената поръчка, от която да са видни всички документи по нея. Приети ли са и одобрени възложените дейности по договора, платени ли са, кога?

Проектът „Летящите българи“ не е възлаган с обществена поръчка.

Ако отговорът е отрицателен – кога е възложена дейността пряко, на кого – като физическо или юридическо лице, срещу какво заплащане? 

Министерството на туризма, ръководено в този период от Илин Димитров, е сключило с г-жа Лияна Панделиева два граждански договора и едно допълнително споразумение.

Първият граждански договор е подписан на 21.12.2022 г. и е в общ размер от 6 500 лева. Договорът е бил за срок от 3 месеца. Изпълнението е свързано с предоставяне на услуги по разработване на авторски дизайн на тефтер с работно заглавие „Бележник на пътешественика“.

На 17.03.2023 г. към този договор Министерството на туризма сключва допълнително споразумение с г-жа Панделиева за реализиране на рекламна активност – провеждане на два епизода от националната и фотографска кампания „Летящите българи“, като срокът на действие на гражданския договор от 21.12.2022 г. се удължава до 05.04.2023 г.

На 10.05.2023 г. между Министерството на туризма и г-жа Лияна Панделиева е сключен втори граждански договор за разработване на концепция за рекламна кампания „Летящите българи“. Срокът на изпълнение отново е 3 месеца, които започват да текат от датата на подписване и е на стойност от 5 700 лева. Договорът предвижда от тази сума да се приспадат дължимите данъци и осигуровки съгласно действащото българско законодателство.

Дейностите по проекта приети ли са с приемо-предавателен  протокол? Ако да, те съответно дали са платени, на каква стойност, кога, на кого?

Дейностите на изпълнение се приемат след отчет за извършената работа и приемо-предавателен протокол. Г-жа Панделиева е отчела своята дейност по първия договор и са й заплатени сумите в размер на 3 500 лева и 3 000 лева.

Съгласно записаното във втория граждански договор отчет е трябвало да бъде предаден лично на началника на кабинета – длъжност, която и към момента на първия договор се е заемала от г-жа Мария Петрова. Материали от първия договор не са били предоставени в Дирекция “Маркетинг и реклама”.

Отчетът за извършената работа следва да бъде представен 3 дни след изтичане на предвидения 3-месечен срок на изпълнение - до 13.08.2023 г.

И към настоящия момент изпълнителят не е предоставил такъв отчет за извършена работа в Министерството на туризма.

Рекламните материали, създадени по проект „Летящите българи“, използвани ли са – кога, къде, на какъв форум/какви форуми?

Не, материали от двата договора не са били използвани в рекламни кампании, защото такива не са били предоставени на Дирекция “Маркетинг и реклама”. По първия договор, за който г-жа Панделиева е получила своя хонорар, са открити отчет и предоставени снимки, но те са били предадени единствено на началника на кабинета г-жа Мария Петрова.

По втория договор и към настоящия момент няма предоставен отчет и материали. Респективно липсва основанието за изплащане на хонорар.

Каква е оценката на маркетинговия екип в Министерството на туризма относно качеството на изработените материали и смята ли ги той за подходящи да представят страната ни в чужбина като туристическа дестинация?

В конкретния случай не може да бъде направена оценка на извършената работа, защото тя не е била предоставена на Дирекция “Маркетинг и реклама”.

Принципно фотографиите, които се използват за рекламни кампании, трябва да показват специфични забележителности, които са характерни за България. Всички изисквания са ясно разписани в единната криейтив концепция, която е обобщена в “Наръчник за използване на елементите на Бранд България”.

Поискахме и коментар по публикацията на Лияна Панделиева и снимките й за проекта от маркетинговия експерт Владислав Георгиев. Причината да го потърсим е неговата внушителна биография. Той е съдружник в маркетинговата консултанска фирма „Ремарк Консултинг“. От 1998-а се занимава професионално с реклама като криейтив, като е бил част от екипа на рекламни агенции като Агора, Saatchi&Saatchi и Leo Burnett. Работил е за компании като Philip Morris, Procter&Gamble, Microsoft, Ideal Standard, Флорина, Овъргаз, БТА, BBB, Allianz, Vivacom, Bacardi, Fujitsu-Siemens, Interlease и др. След години в рекламата става маркетинг мениджър в „Престиж“, като се грижи и за разработването на нови продукти.

Ето какво каза той:

Като човек, дълго години работил в рекламната индустрия и впоследствие занимаващ се и с маркетинг, ще кажа, че обществото ни е много критично към такъв тип визуална комуникация, която представя държавата ни, културата ни, цял един отрасъл, който е много важен, с доста голяма заетост в нашата индустрия. Напълно разбирам колегите от Министерството на туризма, щом са скептични към този проект.

Той има два аспекта. Единият е посланието: "България те кара да полетиш", в което има идея, но тя визуално не е развита. Едно е да кажем: "България е толкова хубава, че те кара да полетиш". Съвсем друго е да кажеш: "България те кара да полетиш" и да покажем, както те са направили - подскачащи хора. И то колажи на подскачащи хора.

Когато се прави послание, то не е самоцел. Винаги е обвързано с нещо. Тоест, ако България е толкова красива, че те кара да дойдеш, е едно. В случая може да бъде тълкувано и по обратния начин. В комуникационния бранш, когато се роди една идея, тя след това трябва да бъде изчистена. Крайните потребители възприемат нещата винаги буквално. Трябва да сме сигурни, че посланието е правилно разбрано. В случая става въпрос за една хубава игра на думи. В това послание има "хляб", но желаната интерпретация не отговаря на посоката, която се търси. Или не е достатъчно добре развита.

Това за мен е незавършен проект. Идеята трябва ясно да е дефинирана. Щом е необходимо тя да се обяснява, както госпожата е направила, значи не е добре представена. Добрите идеи са прости и нямат нужда от обяснение. Те се виждат, разбираеми са, първосигнални.

Добре би било да се изкажат и от туристическият бранш, те дали възприемат работата си, услугата си по този начин. Министерството поема отговорност, правят се разни неща, но това се прави с определена цел и представлява немалка група хора.

Добре е винаги да се прави анализ на паазар - защо ние сме така, кои са нашите преки конкуренти и на база на нашето позициониране да предприемаме съответните стъпки. Това не го виждам.

Много бих се радвал да има дългосрочна стратегия за българския туризъм и всеки елемент от комуникацията да бъде в контекста на това нещо. Тогава ще има наслагване, натрупване у потребителите в чужбина и съответно ефект. Неща, които се правят на парче, не са ефективни.

Другото, което бих препоръчал генерално - в България има немалко добри професионалисти, които печелят международни награди за визуална комуникация в чужбина, доказани работещи вече над две десетилетия. Може да се ползват техните услуги, дори само за консултация как да се развиват такива идеи. Когато идеята е недовършена, представете си какъв хейт би се излял над нея. За едни златни арки, които нищо лошо не казаха, видяхте какво се случи.

Има огромно противоречие между посланието "България те кара да полетиш" и тези колажи на подскачащи българи. Посланието и визията не се допълват. Едно е да хвана самолета да дойда, защото е прекрасно, в България готвят вкусно, има добри хора и места. Съвсем друго е да виждам колажи на подскачащи хора в планината.

Още по темата: 

Издателят на Bgtourism.bg Руслан Йорданов с награда за цялостен принос от Министерство на туризма

Британско издание рекламира Боровец като най-добрата ски дестинация в Европа

Туроператори настояват срокът за 9% ДДС да се удължи до края на 2024

Зарица Динкова: Показваме с реални действия готовност за решаване на дълго трупани проблеми

 
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com