Българското сирене де факто е унгарско

10631
Българското сирене де факто е унгарско

Сиренето, един от емблематичните български продукти, се прави от унгарско мляко. Основната суровина е вносна, заради по-ниската цена.

Освен от Унгария, родни производители предпочитат мляко и от Германия.

Наредбата за изискванията към млечните продукти ще продължи да действа

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, с която се разделят продуктите с растително масло от млечните, ще продължи ...

Цената на млякото, произведено у нас, продължава да пада. Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България, съобщи пред “Стандарт”, че в момента литър мляко се изкупува за 55 стотинки. Това е далеч под себестойността на продукта, каза Синапов.

Мандрите предпочитат да купят по-евтино вносно мляко, вместо да се пазарят с местните производители. Причина за конкурентната цена на унгарското и германското мляко са държавните субсидиите, които се предоставят на животновъдите в Германия и Унгария. Това позволява суровината да се продава на по-ниска цена. Освен това, сподели Синапов, производството на мляко в Унгария и Германия е в пъти по-голямо.

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти допълнително върза ръцете на фермерите. След като наредбата беше отменена, цените на млякото паднаха драстично надолу, нищо че кравите все така продължават да се хранят със скъп фураж. Държавата реши да обжалва решението на ВАС за отмяна на наредбата и докато тече процедурата, наредбата ще остане в сила. Но фермерите се надяват ВАС да запази наредбата за сиренето от чисто мляко, за да се купува продукцията им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com