Чашата преля: Българските превозвачи блокираха границата, гневни, че Турция открито ги дискриминира

9647
Чашата преля: Българските превозвачи блокираха границата, гневни, че Турция открито ги дискриминира

Стотици камиони са блокирали българо-турската граница при Свиленград, предаде  “Фокус”. От цялата страна продължават да пристигат камиони и броят им се увеличава.

Повече от 3 часа остава затворен за движение на тежкотоварни автомобили ГКПП „Капитан Андреево”, съобщи Лора Любенова, говорител на ГД „Гранична полиция”. Пунктът вече е почти пълен с влизащи от Турция товарни автомобили. От 8,30 до 11,30 часа или вече повече от три часа протестиращите не ги пускат да излязат от територията на пункта. На изход от България се е образувала опашка от около 3 км товарни автомобили на българска територия, които чакат за излизане от страната. Протестиращите нямат разрешение за провеждащия се протест.

Кола "скочи" в изкоп край ГКПП-Кулата

34-годишен мъж е с фрактура на бедрена, кост след като автомобил падна в изкоп край ГКПП-Кулата-Промахон,съобщи БГНЕС.Пътният инцидент ...

Причината за блокадата са проблемите, създавани на българските превозвачи от турска страна и нелоялната конкуренция.

Превозвачите са притеснени от вътрешно писмо на шефа на турските митници към митническите служби в страната, в което изрично са споменати българските МПС, които осъществяват международен превоз. Това съобщи Георги Дончев, член на УС на АЕБТРИ, който е на протеста в Свиленград.

По думите му проблемите на българските превозвачи на българо-турската граница не са отскоро, но сега моментът е назрял. Началникът на митниците в Турция е изпратил писмо и в него изрично е упоменато – „при превоз, осъществяван от чуждестранни МПС „особено български”; „особено за български МПС - да се извършват проверки чрез документи за двойно преминаване”. "Навсякъде пише „особено български”, което притеснява всички ни. Това, за мен, е някаква дискриминация. Това писмо е вътрешно, с което ние сме се сдобили, и то е от шефа на митниците към турските митници”, обясни Дончев.

По думите му съществен проблем са сроковете, указани в разрешителните, с които трябва да се движат превозвачите.

Дават ни някакви срокове, например - дават ни 8 дни до Германия и обратно. Превозът обаче може да се направи за по-малко дни и ние висим по паркингите, за да можем да изпълним тези срокове и да ни пуснат да влезем в Турция. До Англия срокът е 11 дни, до Франция – 9 дни. Не можем да си вършим работата, както трябва. Ние сме наети да извършваме този транспорт в рамките на 5 - 6 дни, а те допълнително ни слагат още 2 - 3 дни. Докато не дойде датата в разрешителното, не може да влезем, каза още Дончев.

Прокуратурата разследва договора за дезинфекция на ГКПП Капитан Андреево

Напоследък прокуратурата е затрупана с доста работа, но явно тя няма свършване. Защото сега обвинението се заема със скандалния договор...

По думите му на българските превозвачи понякога им се налага да разрешават проблемите на митниците на черно, с пари. „Това не би трябвало да е така, и сумата съвсем не е малка. Това не е нормално”, посочи Дончев.

Българските превозвачи трябва да бъдат равнопоставени с турските превозвачи. Това каза Петко Ангелов, директор на компания за международен транспорт и спедиция, който е на протеста в Свиленград. Превозвачите смятат, че са дискриминирани спрямо турските си колеги. Като аргумент за това посочват писмо от турските митници, с което те разполагат, и в което се посочва, че през 2012 година е установено, че България има по-голяма част от пазарния дял в превозите.

„Те казват, че българските превозвачи товарят много от Турция, но пазарът е свободен за всеки; който може товари, който не може - не товари. Турският превозвач има ли ограничение да не товари, като дойде в България”, каза Ангелов.

„Не може да ни дискриминират на границата. Влизат камиони, спират ни, проверяват и не се знае за какво ни спират и за какво се проверява; след 2 - 3 дни пускат камионите. Това е отношение специално към българските превозвачи", обясни Ангелов.

Пътната обстановка в края на Великденските празници

„Пътна полиция” предприема засилени мерки във връзка с очаквания трафик в края на Великденските празници. Един от проблемит...

По думите му в турското писмо изрично се посочвало - „При превози осъществени от чуждестранни МПС (особено български) и установяване на разлики, т.е. товарът, различен от страната на тази посочена спирка”.

Превозвачите се тревожат от подчертаното "особено български".

Превозвачи смятат блокадата, която е в момента на българо-турската граница, да продължи поне до неделя.

Заместник-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Албена Лазарова пристигна на българо-турската граница при Свиленград. Това съобщи Васил Пиронков, зам.-председател на Асоциацията на автобусните превозвачи. Очаква се около обед да пристигне и транспортният министър Кристиан Кръстев. Те ще се срещнат с превозвачите, за да обсъдят проблемите, пред които са изправени на границата ни с Турция. Границата остава блокирана повече от два часа. Пропускат се само леки автомобили. На границата се оформя опашка от чакащи ТИР-ове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com