X
 
 

Чепеларе иска от президента посмъртно офицерско звание за Капитан Петко войвода

1109 0
photo of Чепеларе иска от президента посмъртно офицерско звание за Капитан Петко войвода
Снимка: Анита Чолакова
Догодина, когато се навършват 120 години от смъртта на Капитан Петко войвода, Чепеларе ще поиска от президента Румен Радев да издаде указ,  с който за особени заслуги към Отечеството той посмъртно да бъде обяви за офицер – капитан от Българската армия. Това стана ясно днес, когато родопският град отбеляза 175 години от неговото рождение.

Стотици родолюбци се събраха пред паметника на Капитан Петко Войвода, а годишнината от рождението му бе акцент в националните хайдушки празници.  

„Нашата история е изключително богата откъм събития, личности и герои. Особено ярки са те през времето на турското владичество и тогавашните времена на хайдути, войводи и четници, милеещи за род, родина и за свободата на Отечеството, които загиват с идеята за независима България“, каза в приветствието си кметът Славка Чакърова.

По думите й Родопите не е изключение от дългата и неравна борба срещу поробителите.

Началникът на граничния пункт "Капитан Петко войвода" е уволнен заради корупция

Началникът на ГКПП "Капитан Петко войвода" - старши инспектор Васил Игнатов, е уволнен дисциплинарно със заповед на министъра на вътреш...

"Планината помни своите защитници, своите чеда, които без страх се впускат в боевете за освобождението и закрилата на народа. Ние също помним подвига им и няма да престанем да изричаме имената им с възторг, гордост и преклонение",допълни Чакърова. 

"Ние, тракийци, смятаме, че Родопите са плод на българщината. Всички ние не трябва да забравяме борбите на родопчани Родопите да бъдат неделима част от България. Това е заветът на Капитан Петко Войвода“, каза на свой ред председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

Пред жители и гости на града младежкото патриотично сдружение "Родопски хайдути" пресъздаде "Посрещането на Капитан Петко Войвода в Чепеларе".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално