Чиновниците считат, че борбата с корупцията нарочно удря по "дребни държавни риби"

3151
Чиновниците считат, че борбата с корупцията нарочно удря по "дребни държавни риби"
Снимка: iStock/Guliver

Борбата с корупцията в България придобива интересни размери, тъй като обикновени държавни чиновници трябва да декларират притежават ли яхти и самолети, както и други чувствителни лични данни в неоправдано голям обем, за които няма предвидена защита. Това става по силата на новия антикорупционен закон, който предизвика силна тревога и недоумение у Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС). Затова ПОДС поиска от парламента да направи декларациите по-прости.

"Служителите в администрацията ще се занимават с попълването на данни, които невинаги са разбираеми, свързани са със затруднения при набавянето на информация и са смущаващи по своето съдържание. Сложният процес на попълването им, независимо от указанията, също няма логично обяснение", пише в документа, цитиран от в. "Сега". Изредени са следните недостатъци:

Прокуратурата не пожела да смята колко време ще се чете обвинителния акт за КТБ

Не съм специалист, за да правя такива изчисления. Мисля, че ще приключи много по-бързо. Това коментира ръководителят на Специализиранат...

1. Трудно ще се попълва някогашната цена на придобитите имущества.

2. Собствеността върху ниви и гори не е удостоверена с нотариални актове и често е с неясно разпределение на дялове между наследниците. Ще има и случаи, в които дори служителят е в незнание, че е наследил нещо, но ще носи отговорност.

3. Необяснимо е защо се декларират и средствата в пенсионните фондове, които не могат да се разходват, а и няма човек, който да е наясно колко точно средства има в неговата партида. Подобна ще е ситуацията и със застраховките "Живот" и др.

4. Не е ясно как да си сигурен в точността на декларираните "налични средства" на 31.12.2017 г.

В УНСС магистрите ще учат "Противодействие на корупцията"

​УНСС открива нова магистърска програма, посветена на противодействието на корупцията. Това обявиха ректорът на университета проф. Стат...

5. При напускане служителят трябва да попълни отново декларацията, а след една година от напускането - още веднъж да я подаде. Интересно как ще се залавят напусналите служители, особено ако не са в страната вече.

6. Събраните колосални масиви от чувствителни данни ще изискват специални мерки за защита, които категорично не са осигурени и ще е трудно да се съхраняват, особено в малките общини и кметствата.

7. Създава се огромна група от овластени служители, които ще имат привилегирован достъп до чувствителна информация не само за служителите, но и за целите им семейства. Кой ще контролира тях?!

Според ПОДС прицелът в борбата с корупцията е към ниските и средните етажи, които се считат за "виновни до доказване на противното". Интересно би било колко служители ще напуснат, за да не декларират имуществото на хората, които обичат, казват от ПОДС.

Сигнал за злоупотреба на прокуратурата с Иванчева отиде за разследване в прокуратурата

Сигнал на Гражданско движение БОЕЦ до Инспектората на ВСС (ИВСС) относно потенциално превишаване на правомощия от страна на прокуратура...

За финал чиновническата организация казва и следното: "Корупцията едва ли ще се пребори по този начин. Корупционни нагласи сред служителите се формират от примера на техните началници и от създадената система и наложени практики, в която ги насилват понякога да се впишат, с компромисите, които трябва да направят, за да не си загубят работата."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...