Читалищата имат водещо място в опазването на културните ценности в Благоевград

9382
Читалищата имат водещо място в опазването на културните ценности в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Читалищата имат водещо място в опазването и развитието на културните ценности в Благоевградска област, съобщи Агенция Фокус.

През изминалата година самодейните състави са взели участие в провежданите фестивали в страната, като такива са: Международен фолклорен фестивал в Дорково, „Малешево пее и танцува” в Микрево, „Между три планини” в Банско, Националният фестивал „Южни слънца” в Петрич, Международен фестивал за детско-юношеска песен "Изгряват звезди" и Национален фестивал на Мъжките фолклорни певчески групи и индивидуални изпълнители в Разлог.

Освен в страната групите имат участие и извън нея. Това е Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров” към НЧ „Отец Паисий” в Сандански, който участва в 12-ят Международен фестивал в Прага. Фолклорните групи от читалищата в община Гоце Делчев взеха участие във фолклорните фестивали в Истанбул. Читалището в Кресна участва в Международния детски фестивал в Струга, а читалището в град Разлог, съвместно с общината беше организатор на Международна лятна академия „Огънят на Орфей”, чиято цел е да подпомага млади таланти по пътя на творческото им израстване.

С призови места се завърнаха участниците от Спортен танцов състав „Карат” от читалището в Благоевград и танцовата формация „Хоуп” в Сандански на Световния турнир по танци в Брайтън, Англия. Като основно място при самодейните състави в НЧ „Просвета” заема първитя в България самодеен ансамбъл Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com