ЦИК се готви за референдума

4867
ЦИК се готви за референдума

Централната избирателна комисия се подготвя за методически указания за национален референдум, каза в предаването "12+3" на БНР Ралица Негенцова, говорител на ЦИК.

"Това е в правомощията на Комисията. Но не за конкретния, а по принцип за всички въпроси, свързани с национален референдум. ЦИК подготвя своите решения, като се работи в отделни работни групи. В тази работна група, която е свързана с подготовка на изготвяне на методически указания за национален референдум, бяха разисквани няколко основни въпроса, които са от значение за изготвянето на указанията", каза Негенцова.

Плевнелиев може да сезира КС за референдума

Не изключвам възможността да сезирам Конституционния съд (КС) във връзка с референдума. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в П...

"На първо място е въпросът, свързан с това какво се счита за ден за насрочване на референдума - дали това е датата, на която се подписва указът на президента или датата, когато указът е обнародван в Държавен вестник. Другият основен въпрос е свързан с това лицата, които се намират в деня на гласуването на територията на България и какво представлява територията на Република България, на която да се осъществява гласуването на референдум - дали това е географското понятие територия или има възможности да се гласува и извън територията. Друг от въпросите е за Районните избирателни комисии", каза говорителят на ЦИК.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com