Д-р Красен Станчев: В страни като България е много важно да има чуждестранни инвестиции (ВИДЕО)

6552
Д-р Красен Станчев: В страни като България е много важно да има чуждестранни инвестиции (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с икономическия експерт д-р Красен Станчев.

Според д-р Красен Станчев намирането на Пътната карта на газопровода „Турски поток“ по-скоро няма да доведе до някакъв ефект. „Не виждам правни основания, освен много сериозен прочит на Директивата и прилагането на Директивата за обществени поръчки на ЕС и практиката в тази област. Но обикновено при инфраструктурни проекти има известни изключителност, т.е. няма такъв съревнователен процес, какъвто има във всички останали. Вторият възможен правен казус би възникнал при положение, че има държавна помощ, но в тези енергийните неща много често има изключение от забраната за държавна помощ в ЕС. Така че практиката, дали ще бъде за атомни централи, за фотоволтаици или нещо такова, винаги има някакви изключения. И тъй като не може да има пет тръби, има една, съответно по този начин ще бъде тълкувано и това нещо от международноправна гледна точка. Според мен не може да има и възстановяване на щети, нанесени върху Украйна, защото е очевидно, и аз писах за това още 2015 г, материалът излезе на английски в Полша и в (книгата – б.р.) „Анатомия на Кризата“ 2015 г. като отделна глава, беше ясно, че ще има нещо такова, но как точно е осъществено, сега ние разбираме. Така че това е от значение. Това ще остане по някакъв начин в историята и това ще бъде голямо петно върху биографията на ГЕРБ и тогавашния премиер.“ Още: Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

„Инфлация, т.е. изравняване на цените в Еврозоната е стар процес. Той върви заедно с увеличението на доходите. Тогава, когато започват преговорите, вече имаме така да си каже лев, който е огледало на немската марка, след това на еврото. Тогава, когато започват преговорите 1999 г. това се е случило. 1999 г. доходът на човек от населението в България, сравнен със средноевропейските е 22-23% от средните за ЕС. В момента е 55-60%. Докато няма пълно изравняване, ще има известен ръст на цените, което е по някакъв начин естествено. Не виждам основания при тази политика, която има Централна банка от 1997 г. до ден днешен, да има каквито и да било сътресения върху цените и съответно на инфлация, която е предизвикана специално от влизането в Еврозоната, когато и да се случи то. Аз не смятам, че то ще се случи много скоро. Другото нещо, което ми се струва много важно е, че проблемът е дали Еврозоната може да работи толкова добре, колкото БНБ. Основният мандат на ЕЦБ е поддържане на постоянство на цените, което означава ограничаване на паричното предлагане и тогава, когато има разширяване или печатане на пари, по-грубо казано, да има някаква логика. Т.е. да не бъде това разширяване на паричното предлагане по-агресивно, отколкото е да речем ръстът на производителността на икономиката, т.е. търсенето на пари в Европейския съюз.“, казва икономическият експерт.

„Основният риск е резервът на емисионно отделение, където вероятно ще бъдат освободени някъде около 20 млрд. Тези 20 млрд. могат да попаднат, както в банките, така и в правителството и съответно условията, при които те подписват договори и започват проекти да бъдат по-облекчени и съответно е възможно тогава българските власти, които и да са те, да започнат да правят глупости - примерно възстановяването на АЕЦ „Белене“, което вероятно няма да стане или пък финансирането на изграждането на новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“ без ясни финансови разчети.“ Още: Арх. Слави Дончев – човекът благодарение, на когото Мадарския конник е признат за паметник на световното културно наследство (ВИДЕО)

Целият разговор на Васил Данов с д-р Красен Станчев за Пътната карта на „Турски поток“, за чуждите инвестиции в България, за Лукойл, ще има ли увеличение на цените в България можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...