Да живеем в един по-добър свят или каква е ролята на #зеленодействието

2501
 Да живеем в един по-добър свят или каква е ролята на #зеленодействието
Снимка: Загорка

Живеем във времена, в които изменението на климата се превръща от наболял проблем в заплаха за човечеството и цялата ни планета. Бедствията всяка година са вик за помощ от страна на природата и, за съжаление, не подминават и нашата родна България. Знаем, че усилията на един човек или една страна изглеждат като „капка в морето“ при този голям буреносен облак, надвиснал над човечеството, но всъщност те значат много. „Капка по капка, вир става“ – гласи народната поговорка и тя важи с пълна сила и днес. С предприемането на малки стъпки всеки ден, всеки от нас може да допринесе за една позитивна промяна и за създаване на един по-добър свят. С нашия принос към опазването на околната среда не само удовлетворяваме своята лична хармония за това дали правим нужното, но и оставяме следа и даваме пример на околните за това как можем с последователни действия да постигаме значими резултати.

Повече за зелените идеи и добрия пример, ще почерпим от тримата „зелени“ ентусиасти, с които се свързахме, за да поговорим – Богомила Трайкова, посланик на европейския пакт за климата и артист, Катерина Кирова-Миланова, ЗАГОРКА и Александър Урманов, ЕКОПАК, а поводът да ги съберем беше 120-годишнината на компания ЗАГОРКА, част от корпорация Heineken.

1.      Мнозина вярват, че личният пример е най-въздействащ за хората около тях. За да бъдем активни като общество за опазването на околната среда, изглежда имаме да извървим дълъг път. Какви стъпки са необходими, за да продължаваме да се развиваме в тази посока?

Богомила Трайкова, посланик на европейския пакт за климата и артист: Прекарвам много време навън, сред природата. От малка съм възпитана с тази любов към заобикалящия ни свят и всички приключения, които можем да открием там. За мен всички „зелени“ усилия за опазване на околната среда трябва да започнат от вдъхновението и любовта към природата. Не можеш да цениш нещо, което не познаваш. Не можеш да съхраниш и да опазваш чужди идеали. Единственият начин хората да се припознаят в каузата за опазване на околната среда е да имат допир и връзка с нея.

Считам, че децата могат да бъдат най-силните посланици на тази кауза, защото тяхната радост и любов към природата и живите същества в нея са съвсем чисти и неподправени. Никога няма да забравя една случка от преди години, когато брат ми – тогава на 3 или 4 – с невиждана любов галеше едно попово прасе.

Разбира се, по-практичните стъпки, които са необходими, са да сме добре информирани, да търсим надеждни източници от които да се осведомяваме, да гласуваме като вземаме предвид темите свързани с опазването на околната среда, да правим разумен избор с покупките си. Често си мислим, че никой не обръща внимание на това, дали ще си купим нещо „зелено“, но не е съвсем така и нашите предпочитания като консуматори вече дават реално отражение в бизнес практики в световен мащаб.

Важно е също да успеем да се откъснем от постоянното напрежение и притискане да консумираме повече. Истината е, че от един момент нататък, притежанията не  могат да ни направят по-щастливи. 

Катерина Кирова-Миланова, Мениджър „Корпоративни комуникации и устойчиво развитие“, ЗАГОРКА, част от корпорация HEINEKEN: Всички ние в ЗАГОРКА, част от корпорация HEINEKEN, вярваме, че човек допринася с действията си, за да живеем в по-добър свят. Така например с кампанията #Зеленообещание, в която се включиха известни лица като Силвия Петкова, Мила-Боги и Вики от Мастило се опитахме да покажем, че с малки усилия, всеки ден, можем да направим много за опазване на околната среда. Създаваме и много поводи за сплотеност и радост чрез всяка от инициативите, които реализираме с грижа за хората и природата: Beerфестът – Стара Загора, Загорка Зелен Фонд, Бира за смет, #Зеленодействие[1], кампании за отговорна консумация и пътна безопасност – Когато шофираш, никога не пий, с активното участие на колегите в компанията, както и с нашите партньори и консуматори. Защото с нашите действия можем да направим промяна в опазването на планетата и нейните ресурси, както и да бъдем по-добро общество с мисъл за бъдещето поколение. Това е заложено и в стратегията ни за устойчивост и отговорност, която повече от 10 години реализираме и надграждаме – за да създаваме заедно по-добър свят!

Тази година празнуваме 120 години от създаването на пивоварната ни в Стара Загора. Изключително се гордеем с богатите си традиции, както и с предприемаческия дух, който е отличителна черта на ЗАГОРКА, като отправяме поглед към бъдещето и си поставяме амбициозни цели. С реализирането на иновации и внедряването на зелени решения в нашата пивоварна – изграждане на соларен парк и пречиствателна станция, оптимизация на пластмасата, намаляване на въглеродните емисии и намаляване ползването на водните ресурси в производството, рециклирането и повторната употреба, за да не стига отпадък до сметищата – всичко това правим с цел намаляване отпечатъка от дейността ни и с идеята да се движим към въглеродна неутралност. Също така, чрез нашите продукти и кампании, се стремим да отговорим на търсенията на нашите консуматори, а всяка от водещите ни марки бира подкрепя зелена или социална инициатива. За поредна година получихме отличие за една от най-зелените компании в България, което е признание за всички, които ни подкрепят. Като един от водещите производители на бира - напитката, която има силата да събира хората заедно, ще продължим да създаваме радостта от това да бъдем сплотени и да вдъхновяваме към един по-добър свят.

Александър Урманов, изпълнителен директор на ЕКОПАК България: Личният пример и реалните действия са това, което променя средата около нас. Това е принципът, от който се ръководим и в ЕКОПАК България. Ние сме организация, създадена да изпълнява целите за разделно събиране и рециклиране на производителите и вносителите на опаковани стоки в страната, но нашата мисия е по-широка. Всеки отпадък може да е ресурс, ако се произведе с грижа за природата, изхвърли се разделно и се оползотвори правилно. Нашата роля, която споделяме със ЗАГОРКА и останалите наши акционери и клиенти, е да създадем нов тип еко-система от отговорни консуматори и бизнес, които да застанат в основата на кръговата икономика. Това, според мен, са и стъпките, които всички заедно можем да предприемем.

Вярвам, че добрият пример вдъхновява и мотивира повече от всичко друго. Вече 17 години ЗАГОРКА е един от най-добрите примери за бизнес, работещ с грижа за природата и хората, и един от ключовите двигатели на разделното събиране, рециклирането и устойчивите практики за опазване на околната среда в България.

2.      Положителната промяна започва с малки действия. Разкажи ни за едно твое зелено действие, с което се гордееш?

Богомила Трайкова, посланик на европейския пакт за климата и артист: Гордея се с факта, че започнах да се храня с грижа за здравето си и околната среда. Вкъщи увеличихме значително приема на сезонни плодове и зеленчуци и намалихме драстично този на животински продукти, като консумираме месо и млечни продукти единствено от пасищни животни.

Също така смятам, че личният пример във връзка с измененията в климата обхваща всякакви ежедневни избори – от закуската ви тази сутрин до лампата, на която четете книга вечер преди да заспите. Истината е, че в период, в който климатичната криза ни застига, малки ежедневни усилия за промяна, могат да ни помогнат да се чувстваме много по-спокойни и осмислени. 

Катерина Кирова-Миланова, Мениджър „Корпоративни комуникации и устойчиво развитие“, ЗАГОРКА, част от корпорация HEINEKEN: За мен е чест да работя в компания и с екип, които са толкова ангажирани в грижата за природата и хората. Това наистина те стимулира да си още по-отговорен и отдаден. Самата аз участвам във всяка от инициативите и каузите, които реализираме и подкрепяме в платформата ни за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят“. Възможността да насочим усилия в сферите, в които можем да повлияем – намаляване на въглеродните емисии, опазване на водните ресурси, насърчаване на отговорната консумация и подкрепа на социално значими каузи за местните общности е от значение за постигане промяна. Непрекъснато надграждаме целите си за устойчиво развитие и продължаваме да стимулираме природосъобразното мислене и отговорното отношение.

Тази година например, активно участвах в почистването на 2 големи български язовира – Искър и Дъбник, чрез инициативата Зеленодействие на нашата марка „Ариана“. Успяхме да съберем над 1 тон отпадъци и да зарибим с над 2 тона риба, така че тези места да се превърнат отново в приятни места за отдих и почивка с близки сред природата. Участвам и в зелените активности в офиса и в пивоварната - стремим се всеки ден да ползваме по-малко ресурси като хартия и енергия, и да насърчаваме разделното събиране, за да може отпадъкът да се превърне отново в ресурс. Също, в инициативата „Бира за смет“ по време на Beerфестът, събрахме близо 100 кг пластмаса, за което наградихме зеленомислещите участници с продукти от безалкохолното ни портфолио Загорка 0.0% и Ариана Радлер 0.0%.

Кураж да мечтаем или как ЗАГОРКА превръща мечтите в реалност

„Мечтите трябва да са толкова големи, че да можем да растем в тях", казва Джоузи Бисет. Дали това е така и дали куражът е единств...

Всяко зеленодействие е важно, както и всяка подкрепа за социална кауза, това показва ангажимент и е стъпка към създаването на по-добър свят.

Александър Урманов, изпълнителен директор на ЕКОПАК България: От 2017 година работим активно заедно със ЗАГОРКА и реализираме редица еко-инициативи в рамките на платформата #Зеленодействие. Сред тях са акции за залесяване, почистване и зарибяване на водоеми, масови събития с разделно събиране на отпадъците, наръчници за разделно събиране и много други. Освен това сме свидетели, че ЗАГОРКА работи много активно и в областта на превенцията и намаляването на обема на опаковките и повторната им употреба. Това е компания, която реално интегрира екологичните ценности в културата и ежедневната си работа, в производствените и логистичните процеси, в офисите и в доброволчески инициативи на служителите си.

Малките стъпки могат да имат голямо значение. Благодарни сме на ЗАГОРКА, че го показва и вдъхновява с примера си. Пожелаваме на ЗАГОРКА в следващите 120 години от производствения им път да продължат да бъдат лидери, не само в производството на качествена бира, но и в грижата за природата.


[1] Зеленодействие – инициатива на марката бира Ариана, част от портфолиото на ЗАГОРКА АД

За #Зеленодействие

Насладата да правиш това, което искаш или истинските удоволствия от живота

Още в ранния си житейски път често търсим рамо, на което да се опрем. Когато имаме нужда да бъдем окуражени, насърчени или просто когат...

През 2017 г., Ариана направи първата решителна стъпка с платформата си „Зеленодействие“, като намали етикетите на своите РЕТ бутилки, което доведе до спестяването на 45 000 кг хартия на годишна база. В допълнение „Ариана“, заедно със служителите на компанията, партньори и доброволци засади 6286 дръвчета в „Новата гора на София“, което е 20% от изграждането на този зелен филтър на столицата.

През 2022 г. „Зеленодействие“ продължи да обединява партньори, служители и зелени съмишленици, като почисти над 1 тон пластмаса от язовирите Искър и Горни Дъбник и помогна за биоразнообразието чрез зарибяването им с близо 2 тона риба. За рециклирането на отпадъците, ЗАГОРКА си партнира с ЕКОПАК България – организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки.

 

За ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД

През 2011 г. стартира инициативата на ЗАГОРКА за корпоративно дарителство “ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД” под формата на публичен конкурс. Той е предназначен за набиране на „зелени“ идеи от неправителствения сектор и гражданите на България. Печелившите проекти се изпълняват за сметка и отговорност на ЗАГОРКА в населените места в област Стара Загора, където се намира нашата пивоварна. Чрез ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД до сега са инвестирани над 600 000 лв. в проекти за облагородяване на градската среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com