ДАНС и МВР ще превъзпитават екстремисти, искащи да влязат в правия път

2258
ДАНС и МВР ще превъзпитават екстремисти, искащи да влязат в правия път
Снимка: БГНЕС

Правоохранителните органи в лицето на ДАНС и МВР трябва да "деангажират и дерадикализират", както и да се грижат за "рехабилитацията на лица, желаещи да излязат от екстремистки среди". С други думи ДАНС и МВР трябва да играят ролята и на превъзпитатели на потенциални и/или доказани терористи. Това е записано в Плана за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма, който вече е пуснат в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Предвидената мярка е част от точка първа на плана, в която се предвижда да бъде изработена "ефикасна правно-нормативна рамка за превенция и противодействие на радикализацията и тероризма".

Депутатите окончателно орязаха правата ни заради антитерористичния закон

Народното събрание на второ четене промени в Закона за противодействие на тероризма, според които службите и армията ще могат да налага...

Специално мярката за дерадикализиране трябва да заработи до 2020-а година. Въпреки че крайният срок не е наближил, вече се правят стъпки за изпълнение. Всъщност водещата институция в случая е ДАНС, докато МВР е записана като подпомагаща, заедно с неправителствени организации.

Експерти, участващи в изготвянето на стратегията, обясниха пред в. "Монитор", че идеята на това е хората, които са били с терористични наклонности или са били радикализирани, но след това са се разкаяли и са влезли в правия път, да могат да продължат живота си в нормалното общество. Това означава, че служители на ДАНС, полиция и доброволци от неправителствения сектор ще работят с тях, за да могат да им намерят подходяща работа. Ще има и психолози, които ще следят за състоянието им, както и дали радикализиралите се наистина са се отказали от предишния си начин на живот.

Още преди "превъзпитанието", е предвидено да се изготвят норми, с които да се противодейства на развитие на екстремизма специално в електронното пространство, като това трябва да се случва в края на всяка година до 2020 година. До края на настоящата година пък трябва да имаме комуникационна стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма, като отново ДАНС е основната отговорна агенция. Вече трябва да е изготвена специална концепция за комуникация с медиите при терористична криза, а ДАНС би трябвало да е готова и с методика, с която да се откриват сайтове с екстремистка пропаганда и отправящи призиви за тероризъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество