ДАНС разследва повече от половината "златни паспорти", издадени у нас

4597
ДАНС разследва повече от половината "златни паспорти", издадени у нас
Снимка: БГНЕС

За 67 от чужденците със златни паспорти тече проверка в ДАНС по сигнал на Министерството на правосъдието, а за 6-има вече има процедура по отнемането им. Това съобщават за “24 часа” от ведомството, ръководено от Надежда Йорданова. Тя е изпратила 19 сигнала за нарушения, а проф. Янаки Стоилов от първото служебно правителство - 48.

Четирима души от Казахстан, един от Китай и един от Египет скоро няма да са български граждани. Всички са получили златните си паспорти по сложна процедура, за която отговарят няколко институции - ДАНС, министерствата на икономиката, на правосъдието, МВР, президентството. За всички, на които гражданството ще се отнеме, е доказано, че не поддържат инвестицията от над 1 млн. лв., което е едно от условията за натурализацията им.

Хамид Хамид: Умишлено не посочих дали сигнала за златните паспорти е анонимен

Умишлено не посочих дали сигнала за златните паспорти е анонимен. Защото не знаем кой може да бъде ударен. Това каза Хамид Хамид в ефир...

С промените в Закона за българското гражданство, предложени от Министерския съвет, тази възможност ще отпадне и по всичко личи, че това ще е един от първите законопроекти, които ще бъдат гласувани в 47-ото народно събрание. Възможността чужденци да стават българи срещу инвестиция от 1 млн. лв. стана факт с промени в същия закон от началото на 2013 г., предложени от първото правителство на ГЕРБ. В началото на миналата година след намеса на прокуратурата контролът стана по-стриктен отново с промени в закона, но паспортите срещу инвестиция останаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Обединени патриоти”.

От 2013 до края на 2021 г. златни паспорти са получили 116 души, научи “24 часа” от една от отговорните институции. От докладите на комисията по българско гражданство към президента, който издава указите, става ясно колко паспорта са издадени в последните години: 2021-а - 9, 2020-а - 22, 2019-а - 26, 2018-а - 29, 2017-а - 12.

Още през 2019 г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров повдигна темата в парламента, настоявайки за прекратяване на порочната практика. Същата година след проверка на ДАНС той поиска от министъра на правосъдието, тогава Данаил Кирилов, да отнеме документите на 7 души. Сред тях са издирваният за пране на пари казахстанец Каир Рахимов и руските граждани Сергей Дружинин, Владислав Левицки и Галина Улютина. Дамата е съпруга на вицепрезидента на руската ВТБ, която беше акционер във фалиралата КТБ. Същата година е отнето гражданството на египтятин и пакистанец, които не са поддържали инвестицията си.

В петък депутатът от ДПС Хамид Хамид обяви в парламента, че предава на прокуратурата сигнал за над 120 души, основно китайци и руснаци, част от които били свързани със специалните служби за сигурност в техните страни. Според Хамид те получили пребиваване в България, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка, само срещу фотокопия от тези извлечения са получили пребиваване в периода 2015-2021 г. Хамид не уточнява дали китайците и руснаците са получили гражданство, или са още в процедура.

Петков отговори на ДПС, замесиха го в скандала със "златните паспорти" (ВИДЕО)

Над 120 китайски и руски агенти са били допуснати на територията на страната ни с така наречените "златни паспорти". Това каза на брифи...

В понеделник Върховната административна прокуратура започна мащабна проверка по сигнала на ДПС и изиска информация от всички замесени институции. А движението предложи и свой законопроект за изменение на Закона за българското гражданство, който предвижда отпадане на златните паспорти.

Те нашумяха за последен път през юни м.г., когато САЩ санкционираха по закона “Магнитски” трима българи - обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който е в Дубай, депутата Делян Пеевски и вече бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Едно от обвиненията тогава беше, че Пеевски и Желязков са съпричастни към схема за “подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна”. И двамата отричат тези твърдения.

Липса на реални инвестиции е един от мотивите на правителството за премахване на гражданството срещу инвестиции. Златните паспорти са раздавани на чужденци, които са купували държавни ценни книжа за над 1 млн. лв. или са депозирали в банка същата сума. В процеса на процедурата обаче те са продавали книжата или са теглили парите в разрез с правилата. Имало случаи, в които т.нар. инвеститор от чужбина дори нямал открити банкови сметки и не е регистриран като такъв в посочената от него банка. Проверките за извършените инвестиции често са невъзможни заради банковата тайна, посочват в мотивите си вносителите от МС. Освен това инвестициите в ценни книжа и банкови влогове не откривали работни места, които с промените в сега действащия закон от февруари 2021 г. са фиксирани на най-малко 20.

Още през юни м.г. Европейската комисия е изпратила писмо до правителството, в което се изразява безпокойство за издаването на български паспорти срещу пари. Златните паспорти са наречени “схема” за гражданство в ЕС срещу инвестиции в полза на държавата. От всички страни в ЕС златни паспорти има само у нас, Малта и Кипър.

ДПС: Над 120 руски и китайски агенти са допуснати у нас със "златни паспорти"

„Вчера от това място ви уведомихме за евентуален сигнал до главния прокурор, във връзка с анонимен сигнал получен в пощенските ни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com